Campus Fryslân is nog niet erg in trek
Dit jaar 197 aanmeldingen
Campus Fryslân is nog niet erg in trek bij studenten
De provincie Friesland, die bijna 18 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de campus, vraagt daarom om uitleg. Het doel is om in 2023 duizend studenten te hebben.
Campus Fryslân, de elfde en jongste faculteit van de RUG, heeft sinds 2018 zeven van de elf beoogde opleidingen lopen: zes masterprogramma’s en een bachelor die dit jaar werd benoemd tot topopleiding.
Plan van aanpak
De provincie wil nog deze maand een nieuw plan van aanpak van de campus. Volgens woordvoerder Engelien Reitsma van Campus Fryslân is dit in de afrondende fase.
Het is ook een kwestie van perceptie, zegt Reitsma. ‘De cijfers gaan wel de goede kant op. We hebben nu al een verdubbeling van het aantal studenten in de bachelor, en ook voor volgend jaar liggen we op koers.’
Reitsma denkt dat het hebben van een eigen locatie in het Beursgebouw in Leeuwarden hieraan bijdraagt. Deze opende in november. ‘Studenten hoeven nu niet meer uit een brochure te kiezen, maar kunnen het hier echt zien’.
Subsidie
Vanwege de tegenvallende aanmeldingen dit jaar heeft de provincie minder van de toegezegde 18 miljoen uitgekeerd dan begroot. Dit geld schuift door naar volgende jaren. Volgens Reitsma hangt deze subsidie echter niet alleen van studentenaantallen af. ‘De subsidie omvat ook de onderzoekstak van de campus en alle activiteiten die wij hier organiseren.’
In de plannen is afgesproken dat de RUG minimaal vijftien jaar in Leeuwarden moet blijven. De universiteit is in die tijd ook financieel verantwoordelijk voor de gevolgen van de lage studentenbezetting.
Waarom de aantallen zo laag uitpakken is moeilijk vast te stellen, zegt Reitsma. Mogelijk heeft het te maken met de latere start doordat de opleidingen nog een accreditatieproces moesten doorlopen. De werving kon hierdoor ook pas later beginnen. ‘Maar wat we doen, doen we goed’, zegt Reitsma. ‘En ook het CvB heeft zijn vertrouwen uitgesproken’.