Cabaretiers GSCF in volle schouwburg

Optreden in een uitverkochte Stadsschouwburg. Voor negen talentvolle cabaretiers, waaronder drie duo’s, wordt die droom de komende dagen werkelijkheid. Tijdens het 29e Groninger Studenten Cabaret Festival gaat het, naast plezier hebben, ook om de prijzen.

Zes acts mogen zich opmaken voor de halve finales. Tijdens een try-outtour kregen zij de afgelopen weken de kans om hun voorstellingen te perfectioneren, woensdag is het zover. In de eerste halve finale verschijnen Zij en Ik, Julian Verbeek en Roovers en Van Leeuwen op de bühne. Donderdag is het de beurt aan Martijn Kardol, Isabel Nolte en Rajko en zijn broer. Vrijdag volgt de finale. De UK maakte alvast kennis met drie kandidaten.

Zij en Ik – In alle eerlijkheid

Carlie Spruijt (22) en Eva Opperman (22) hebben net de Dutch Academy of Performing Arts afgerond, als het duo informeert of ze nog mee kunnen doen aan het GSCF. De uitnodiging valt vervolgens niet meer af te zeggen. ‘Het zou naïef zijn om te denken dat je er al bent als je wint, maar het is een hele mooie opstap’, vindt Spruijt. Niet voor niets arriveren de dames dinsdag al in Groningen: ‘’s Avonds gaan we proosten en vroeg naar bed. We moeten niet vergeten ervan te genieten.’

20151103 - zij en ikIn de voorstelling In alle eerlijkheid is het even minder gezellig tussen het duo. ‘Eva is nuchter, ik ben overenthousiast en naïef. Ik wil graag dat we deze avond eerlijk zijn, met z’n allen met de billen bloot gaan. Eva is het daar niet mee eens en denkt niet dat het daar allemaal leuker van wordt. De voorstelling zelf gaat over koetjes en kalfjes, maar ondertussen bouwt het conflict op. Het is kleinkunst, zo zingen we ook een heel gevoelig liedje. We gaan de diepte in. De volgende lach komt dan weer scherper aan. We spelen in op herkenbaarheid.’

Martijn Kardol – Jongensboek

‘Een jaar of drie geleden ben ik gevraagd om auditie te doen voor de rol van Tony Manero in Saturday Night Fever. Maar ik ben helemaal geen danser. Toch ben ik gegaan.’ Het werd een ervaring die Martijn Kardol nu gebruikt als kapstok voor zijn stuk. ‘Daarin probeer ik zolang mogelijk vol te houden dat ik de perfecte kandidaat ben en heb ik de uitslag nog niet gehoord.’ Hoe het hem in het echt afging? ‘Ze zeiden: ga maar improviseren. Toen ben ik een beetje gaan bewegen op de muziek.’

20151103 - martijnkardolOok Kardol bivakkeert de hele week in een hotel in Groningen. Voor de show heeft hij niet echt een ritueel: ‘Donderdag ben ik als derde aan de beurt. Tijdens de andere acts probeer ik me te concentreren. Al ijsberend speel ik nog een keer de hele voorstelling door in m’n hoofd. Ik verkleed me ook zo laat mogelijk, uit angst dat er, bijvoorbeeld, nog een kop koffie overheen gaat. En ik kijk ook heel vaak in de spiegel.’

Isabel Nolte – Onderweg

Ze groeit op in Duitsland en komt voor haar studie naar Nederland. Het leven van de in Utrecht woonachtige Isabel Nolte is een aaneenschakeling van avonturen. ‘Ik ben geboren als wenskind. Mijn ouders wilden me heel graag. Op het moment dat ik er dan ben, wil ik er ook iets goed van maken. Maar dat kan ook wel eens druk opleveren’, zo vertelt de kleinkunstenares over haar show Onderweg.

20151103 - isabelnolteIn 2013 deed Nolte met No Diggity mee aan The Voice of Holland. Het is dus geen verrassing dat ze in haar show conference-elementen afwisselt met liedjes. ‘De humor zit vooral in de situaties en de naïviteit van de personages.’ De 27-jarige kan niet wachten: ‘Ik ben al minimaal een week gespannen. Gelukkig heb ik door andere optredens en school niet heel veel tijd om me druk te maken. De tijd die ik heb, gebruik ik om m’n teksten nog even door te lezen. Maar ik verander niets meer. De voorstelling is zoals ie nu is.’

 

Kaarten voor de halve finales zijn nog beschikbaar. Prijzen variëren van 9,00 tot 17,50 euro. Kijk voor meer informatie op www.gscf.nl.

04-11-2015