Britse uni: Foutloos schrijven discrimineert etnische minderheden

Britse uni: Eis om foutloos te schrijven is discriminerend

In ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Britse universiteit stelt dat de eis om foutloos te schrijven discriminerend is.
Samengesteld door Rob Siebelink
23 april om 10:01 uur.
Laatst gewijzigd op 23 april 2021
om 12:08 uur.
april 23 at 10:01 AM.
Last modified on april 23, 2021
at 12:08 PM.

Behaarde oudere mannen met Albert Heijn-tasjes

Volgens de UniversiteitsPartij (UP) van de Vrije Universiteit Amsterdam voelen studenten zich onveilig op de campus. Ze wil daarom meer zichtbare veiligheidsmaatregelen, maar met behoud van het open karakter van de VU, meldt de universiteitskrant Ad Valvas.

‘Iedereen kan zo komen binnenwandelen op de VU, zonder pasje of wat dan ook’, tekent Ad Valvas op uit de mond van UP-voorzitter Pim Kelders. ‘Middelbare scholieren komen hier vaak studeren, vooral in de examentijd, en dat is mooi. Maar ze maken er vaak ook een enorme puinhoop van. De boterhammen plakken soms tegen de muur als ze weer weg zijn.’

Er lopen ook rare types rond, aldus UP. ‘Oudere mannen met lang haar en veel gezichtsbeharing, vaak met een Albert Heijn-tasje.’ Zeker ’s avonds is dat niet prettig, zegt Kelders. ‘Vooral vrouwen zullen zich daar misschien onveilig bij voelen.’

Verkeerd spellen en grammaticale fouten: in Hull mag het

Studenten aan Hull University (VK) worden niet langer gecorrigeerd wanneer ze verkeerd spellen, grammaticale fouten maken of interpunctie verkeerd gebruiken. Dat meldt de Volkskrant. De Britse uni wil zo diverser zijn en het curriculum ‘dekoloniseren’.

De universiteit stelt dat de eis om foutloos te schrijven etnische minderheden en studenten die afkomstig zijn van minder goede scholen discrimineert. ‘Als universiteit willen we educatieve hindernissen verwijderen, sociale mobiliteit stimuleren en kansen scheppen voor studenten met verschillende achtergronden’, citeert de Volkskrant.

Niet iedereen kan zich daarin vinden, constateert de krant. Zo schreef een conservatief opinieblad dat het moreel verkeerd is om iemand met een gebrekkig taalvermogen op de universiteit een speciale behandeling te geven; voor zo’n student kan het juist moeilijker worden om na te zijn afgestudeerd carrière te maken.

En een ander merkt op: ‘De gedachte achter dit beleid gaat terug naar de jaren zestig toen modieuze onderwijskundigen bepaalden dat kinderen gevangen zitten in grammaticale regels van witte mannen. Correct taalgebruik, echter, werkt bevrijdend.’

Tyrannosaurus rex rende niet, maar kuierde

In de film Jurassic Park leek het alsof-ie altijd de turboknop aan had, de tyrannosaurus rex. Maar dat klopt niet, zou blijken uit onderzoek van Naturalis, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Die hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de loopsnelheid van dinosauriërs te berekenen.

De vervaarlijke rex kuierde waarschijnlijk swingender en langzamer door de oerwereld dan tot dusver werd aangenomen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society Open Science.

Om te bepalen wat het tempo van de rex was, werd een driedimensionaal model van Naturalis-dino Trix gebouwd. Aan het beroemde skelet voegden ze vervolgens digitale spieren toe. Op dat model konden ze biomechanische analyses uitvoeren, en daaruit kwam een wandelsnelheid van 4,6 kilometer per uur.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties