Break-up

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Anne gaat studeren in het buitenland. Hartstikke leuk, maar wat moet ze nu met haar vriendje?

Beste Tim,

Ik ga studeren in het buitenland, wat doe ik met mijn vriendje?

Anne

 

Beste Anne,

Wat leuk dat je dat gaat doen! Tenminste, alle mensen die ik over studeren in het buitenland heb gehoord waren erg enthousiast. Over vriendjes, daarentegen, hoor ik wisselende verhalen. Zij vallen soms achteraf, soms tijdens de relatie al tegen, maar net zo vaak ook niet. Voor mij genoeg statistische onderbouwing om blind de grens over te steken en mijn vriendjes en vriendinnetjes in Nederland te laten, maar mijn woorden zijn vaak wijzer dan mijn daden, dus dat moet je ook met korrel zout nemen.

Wat wel van belang is, is wat je vriendje zelf vindt dat je met hem moet doen. Langeafstandsrelaties zijn toch heel wat anders dan een bijna dagelijks your place or mine, en dat vraagt dus om wat afstemming. Op Skype is alles natuurlijk even ver, maar een daadwerkelijk bezoekje of twee kan een hoop betekenen in zes maanden, en laten we zeggen dat die een stuk haalbaarder zijn in Gent dan in, pak ‘m beet, Canberra.

Wil hij graag door, of ziet hij een (tijdelijke) breuk ook als ‘treurig, maar begrijpelijk dat je het voorstelt?’ En is hij wel bereid ‘jóu even los te laten. Maar alleen omdat je het vroeg.’ (In dat tweede geval moet je je namelijk nog even achter de oren krabben.)

Het feit dat jij al weet dat je gaat, doet mij vermoeden dat je een eventuele break-up wel overwogen hebt en dat kennelijk voor lief hebt genomen. Misschien moet je die gedachte dan maar doorzetten. Jij gaat weg, hij blijft. De vraag is of hij niet kan wachten tot je weggaat, of tot je terugkomt, en die vraag kan ik niet beantwoorden.

Goeie reis en groetjes uit Parijs!

Tim

 

Heb je ook een vraag aan Tim? Mail dan naar [email protected]

06-01-2015