Bioloog heeft na vijf jaar strijd vergunning voor dierproef binnen

Een jonge kauw wordt opgemeten. Foto: Reyer Boxem

Bioloog heeft na vijf jaar vergunning voor dierproef

RUG-bioloog Simon Verhulst heeft zijn strijd tegen de Centrale Commissie Dierproeven gewonnen. Dinsdag viel de vergunning die de CCD hem al jaren weigerde eindelijk in de bus.
7 april om 10:06 uur.
Laatst gewijzigd op 7 april 2021
om 12:20 uur.
april 7 at 10:06 AM.
Last modified on april 7, 2021
at 12:20 PM.
Avatar foto

Door Christien Boomsma

7 april om 10:06 uur.
Laatst gewijzigd op 7 april 2021
om 12:20 uur.
Avatar foto

By Christien Boomsma

april 7 at 10:06 AM.
Last modified on april 7, 2021
at 12:20 PM.
Avatar foto

Christien Boomsma

Christien is sinds 2016 achtergrondcoördinator bij UKrant. Ze plant de achtergrondverhalen en begeleidt de auteurs. Bij haar eigen verhalen ligt de focus op wetenschap en academisch leven. Daarnaast schrijft ze veel over onderwerpen als sociale veiligheid en maakt ze graag persoonlijke interviews. In haar vrije tijd schrijft ze jeugdboeken en geeft schrijftrainingen.

Helemaal gerust was hij er niet op, zegt Verhulst. Zeker die allereerste afwijzing had hem de indruk gegeven dat het een principiële zaak was die niet berustte op echte argumenten. ‘Ik had het idee dat ze excuses zochten. Dat vond ik heel zwak en de rechter ook.’

Verhulst deed vijf jaar geleden een aanvraag voor een experiment bij zestig in het wild levende kauwen. Hij wil jonge dieren het groeihormoon IGF-1 inspuiten en kijken of snellere groei ten koste gaat van de gezondheid van de vogels. Dat is te meten aan de hand van telomeren, een soort beschermdopjes aan het einde van chromosomen die korter worden naarmate je veroudert. 

De CCD weigerde de vergunning echter, omdat ze vond dat dergelijk onderzoek in een laboratorium moest gebeuren en niet met in het wild levende dieren. 

Niet na te bootsen

Maar volgens Verhulst zijn die omstandigheden in het lab niet na te bootsen. Omdat de CCD daarmee een complete onderzoekslijn naar veroudering blokkeerde, besloot hij naar de rechter te stappen. Voor hem was het óók een principiële zaak. ‘Misschien hadden ze door dat wij waren doorgegaan tot aan de Raad van State’, zegt hij.

Hij is erg tevreden over de uitkomst. Maar het feit dat het papiertje binnen is, wil niet zeggen dat het onderzoek nu onmiddellijk van start kan. De postdoc die het zou doen, is namelijk naar Estland vertrokken. ‘Hij is hier drie jaar geweest, maar dat was niet voldoende om de vergunning te krijgen.’

Verhulst hoopt het experiment nog altijd te kunnen doen. ‘Misschien kan het deels in Estland en deels hier’, hoopt hij. ‘We moeten nog even uitzoeken hoe we het moeten inrichten.’

Engels

07 April 2021 | 7-4-2021, 12:20
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties