Beoogde vervangers Nestor krijgen duimen omhoog

Beoogde vervangers Nestor krijgen duimen omhoog

De gebruikerstest door medewerkers en studenten van de drie elektronische leeromgevingen die kans maken om Nestor te vervangen is afgerond. ‘We hebben over het algemeen heel positieve reacties gekregen’, zegt projectmanager Michiel van Geloven.
4 mei om 10:21 uur.
Laatst gewijzigd op 4 mei 2021
om 15:32 uur.
mei 4 at 10:21 AM.
Last modified on mei 4, 2021
at 15:32 PM.
Avatar photo

Door Alessandro Tessari

4 mei om 10:21 uur.
Laatst gewijzigd op 4 mei 2021
om 15:32 uur.
Avatar photo

By Alessandro Tessari

mei 4 at 10:21 AM.
Last modified on mei 4, 2021
at 15:32 PM.
Avatar photo

Alessandro Tessari

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Nestor – de RUG-versie van Blackboard die sinds 2000 dienst doet – zal gedurende het komende academische jaar stukje bij beetje vervangen worden door een nieuw systeem. In september 2022 moet de overstap compleet zijn.

Toen de RUG in januari een Europese aanbesteding uitschreef, reageerden drie kandidaten: Blackboard met het nieuwe Blackboard Ultra, Brightspace en Canvas. Alle drie de systemen werden onderworpen aan een gebruikerstest waar ongeveer honderd mensen aan meededen: zo’n zestig medewerkers en veertig studenten.

Gebruiksvriendelijkheid

Op basis van de eerste reacties denkt Van Geloven dat de gebruiksvriendelijkheid er sowieso op vooruit gaat met een van de nieuwe systemen. ‘Maar er zullen altijd aspecten zijn die sommige mensen wel bevallen en anderen niet’, benadrukt hij. Een definitief besluit over welk systeem Nestor gaat vervangen zal pas half juni worden gemaakt, zegt hij.

Student internationaal recht Beatrix Szatmari heeft de systemen op haar telefoon getest. Ze heeft geprobeerd om opdrachten te uploaden, deed quizzen, meldde zich aan voor groepen en deed mee aan discussies. ‘Ik denk dat ze alle drie een verbetering zijn ten opzichte van het huidige systeem’, zegt ze. ‘Ik vond ze absoluut heel prettig. Je kunt er heel intuïtief mee werken.’

Nieuwe telefoon

Docent Jan-Willem Brijan van de Faculty of Science and Engineering is ook positief. Hij keek naar de onderdelen die voor docenten belangrijk zijn, zoals de mogelijkheden om cijfers te geven, lesmateriaal te uploaden of een vak of test te configureren. ‘Ze waren alle drie fijn, over het algemeen’, zegt hij. ‘Er waren wel verschillen qua stijl en uiterlijk; soms was een bepaalde knop in het ene systeem makkelijker te vinden dan in het andere.’

Volgens Brijan heeft het huidige Nestor veel opties die overbodig zijn of weinig gebruiksvriendelijk. ‘Deze nieuwe systemen gebruiken voelt alsof je een nieuwe telefoon hebt: nog helemaal schoon, zonder vergeten apps die nog ergens rondzweven. En hoewel een bepaalde tool soms verborgen zit op een nieuwe plek, is het al met al een prettige ervaring.’  

Engels

04 May 2021 | 4-5-2021, 15:32
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties