Advertentie

Als je naar de dokter moet

Foto Zhen-hu via Unsplash

Zo overleef je in Groningen

Als je naar de dokter moet

Eierballen, drankjes en slapeloze nachten – het studentenleven in Groningen is niet altijd even gezond. En dan is er soms een dokter nodig.
27 augustus om 8:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
augustus 27 at 8:00 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Door Denise Overkleeft

27 augustus om 8:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.

By Denise Overkleeft

augustus 27 at 8:00 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Denise Overkleeft

Student-redacteur
Volledig bio
Student editor
Full bio

Woon je net op kamers in Groningen? Dan is het verstandig om je in te schrijven bij een huisarts in de stad. Op de website studenten-zorgverzekeringen.nl wordt precies uitgelegd hoe je dat kunt doen. 

Afspraak maken

Wanneer je eenmaal ingeschreven staat bij een huisartsenpost, kun je heel gemakkelijk een afspraak maken als je ergens last van hebt. Dat doe je online of door te bellen naar je huisartsenpraktijk. Vind je het toch spannend om alleen op doktersbezoek te gaan? Dan kun je altijd iemand meenemen.

Kosten

Nu ben je vast benieuwd naar de kosten die zorg met zich meebrengen, want je hebt natuurlijk geen zin om al je duo-centjes uit te geven aan zoiets als ziektekosten. Gelukkig gaat een bezoek aan de huisarts niet van je eigen risico af, dat zit gewoon inbegrepen bij je ziektekostenverzekering. 

Dat is anders voor de eerste hulp en andere ziekenhuisbezoeken. Die uitstapjes vallen vaak onder je eigen risico, waardoor de eerste kosten voor eigen rekening komen.

Spoedje

Ook is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de huisartsenposten meestal in het weekend en ‘s avonds gesloten zijn. Heb je toch een spoedsituatie waarbij je snel medische hulp nodig hebt? Bel dan de Doktersdienst Groningen op het nummer 0900-9229. 

Je krijgt dan een doktersassistent aan de lijn die je kan doorsturen naar de huisartsenspoedpost of in het ergste geval, een ambulance naar je toe kan sturen. Houd er wel rekening mee dat zo’n spoedbezoek vaak niet binnen je verzekering valt. Ga daar dus alleen heen als het echt nodig is.

Studentenarts

Groningen heeft ook een studentenarts – dat is een huisarts die gespecialiseerd is in de gezondheidsklachten van studenten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan klachten die veroorzaakt worden door een hoge studiedruk en een nieuwe leefomgeving. 

Soa-tests

Die artsen hebben al een hoop gezien, dus wees niet bang om naar de dokter te gaan. Ook soa-tests zijn hier aan de orde van de dag. Het wordt zelfs aangeraden om jezelf regelmatig te laten testen. Studenten worden namelijk gezien als één van de risicogroepen van een soa (seksueel overdraagbare aandoeningen). 

Zo’n test kun je doen bij je huisarts, bij de GGD of gewoon thuis via een thuistest. Maar, let wel op: de kosten van zo’n test kunnen verschillen afhankelijk van waar je het doet. Doe je een test via de huisarts? Dan vallen de kosten onder je eigen risico. Laat je de test bij de GGD afnemen? Dan wordt de test gesubsidieerd door de regering en is het dus helemaal gratis. 

English

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

English