Alcoholverbod in het Noorderplantsoen vanaf 1 juli (UPDATE)

GSb: ‘Biertjesboete’ is onbegrijpelijk

Alcoholverbod in het Noorderplantsoen (UPDATE)

Een biertje of wijntje drinken in het Noorderplantsoen? Dat kost je vanaf 1 juli 95 euro boete. Hoewel het alcoholverbod al bestaat, gaat de gemeente vanaf juli daadwerkelijk handhaven.
Door Koen Marée en Giulia Fabrizi
24 juni om 15:02 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 24 at 15:02 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

De boetes worden ingevoerd om de overlast door alcoholgebruik in het plantsoen te verminderen. Tijdens de raadsvergadering woensdagmiddag zei burgemeester Koen Schuiling dat dit de enige manier is om ‘geluidsoverlast en vervelend gedrag richting andere mensen terug te dringen’.

Het verbod zelf is niet nieuw, maar een blikje opentrekken werd tot nu toe wel gedoogd. Niemand die je erop aansprak als je met vrienden een fles wijn of six-packje in het park dronk. Dat zal nu veranderen.

Onnodig gestraft

‘Maar er wordt niets opgeheven, het is staand beleid’, zei Schuiling nadat raadpartij Student en Stad vroeg waarom het gedoogbeleid aan banden wordt gelegd. ‘Alleen werd het niet uitgevoerd.’

Student en Stad begrijpt de keuze van de burgemeester niet. ‘De overlast wordt veroorzaakt door een kleine groep mensen die goed in beeld is. Wat ons betreft moet niet de hele stad gestraft worden voor de activiteiten van tien tot dertig mensen’, zei raadslid Marten Duit.

Andere oplossing

Hij vroeg de burgemeester of er andere oplossingen mogelijk zijn, zoals een gebiedsverbod voor de specifieke groep overlastgevers. ‘Ik ben met omwonenden gaan praten en zij zeggen ook dat de overlast veroorzaakt wordt door een kleine groep. Daar heeft de gemeente ook andere oplossingen voor.’

De burgemeester ziet het anders. ‘De klachten zijn wel wat breder dan een specifieke groep rond de vijver.’ Hij hoort van mensen dat ze na een bepaald tijdstip liever niet langs bepaalde plekken van het plantsoen komen. En dat kan niet, aldus Schuiling.

‘Biertjesboete’

De Groninger Studentenbond (GSb) noemt de maatregel van de gemeente (‘biertjesboete’) onbegrijpelijk. ‘Het Noorderplantsoen is dé achtertuin van studerend Groningen’, zegt GSb-voorzitter Jan Willem Leeuwma. ‘Studenten verruilen hun kleine kamer om met elkaar van de zon te genieten. Dat sociale contact hebben studenten hard nodig. Zeker nu.’

De GSb vindt het onredelijk dat alle studenten de dupe worden van een kleine groep herrieschoppers, die ook op andere manieren kunnen worden aangepakt.

Bovendien vindt GSb de inzet van de handhavers in het Noorderplantsoen verkeerd. Die zouden hard nodig zijn voor misstanden op de huurmarkt. ‘Wanneer de gemeente wel handhavingscapaciteit heeft voor een biertjesboete en niet voor misstanden op de huurmarkt, dan gaat er duidelijk iets mis’, zegt Leeuwma.

Dit artikel is na publicatie aangevuld met de vergadering van de Groningse gemeenteraad en de reactie van de GSb. 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties