Al 43.000 reacties op onderzoek Lifelines

Al 43.000 reacties op onderzoek Lifelines

Al 43.000 deelnemers van Lifelines vulden de vragenlijsten in voor het onderzoek naar het coronavirus dat vorige week van start ging. Nog 87.000 te gaan.
6 april om 15:57 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
april 6 at 15:57 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

6 april om 15:57 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

april 6 at 15:57 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Christien is sinds 2016 achtergrondcoördinator bij UKrant. Ze plant de achtergrondverhalen en begeleidt de auteurs. Bij haar eigen verhalen ligt de focus op wetenschap en academisch leven. Daarnaast schrijft ze veel over onderwerpen als sociale veiligheid en maakt ze graag persoonlijke interviews. In haar vrije tijd schrijft ze jeugdboeken en geeft schrijftrainingen.

Geneticus Lude Franke, hoofdonderzoeker van het Lifelines-onderzoek naar corona, is tevreden. Hij hoopte al dat er een goede respons zou komen vanuit de deelnemers aan het Groningse Lifelines-onderzoek, maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit. 

Hij stuurde in totaal 130.000 verzoeken rond per mail. ‘Ik hoop heel erg dat nog meer mensen de moeite willen nemen de vragenlijsten in te vullen’, zegt hij. ‘Iedereen heeft het natuurlijk razend druk momenteel. Maar hoe meer mensen het invullen, hoe waardevoller het onderzoek wordt.’

Meer respondenten zorgt voor minder bias: bijvoorbeeld dat meer mensen die zich niet goed voelen de vragen beantwoorden, omdat ze gemotiveerder zijn. Het zorgt ook dat het effect wordt opgeheven van het feit dat er minder mannen meedoen aan Lifelines dan vrouwen.

Genenprofiel

Met het onderzoek hoopt Franke te achterhalen of je genenprofiel misschien mede bepaalt hoe ziek je wordt van een coronabesmetting. Maar ook wil hij meer weten over de verspreiding van ‘corona-achtige’ klachten. Daarmee kan hij inschatten hoeveel mensen mogelijk al een besmetting achter de rug hebben, zonder dat ze het in de gaten hadden.

‘Al die informatie is zinvol’, benadrukt hij. ‘Ik denk heus niet dat we hier hét verschil gaan maken. Maar dergelijke informatie helpt het RIVM en de GGD om in te schatten in hoeverre het virus zich al heeft verspreid.’

De eerste resultaten hoopt hij al heel snel te hebben. Die zullen gaan over hoe mensen zich op dit moment voelen door de coronacrisis.

06 April 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties