Afstuderen op gesloten wereld

Een half jaar lang doken Imre Engbers en Marlot Oortman in het leven van bierdrinkende, schreeuwende en lallende studenten. Afstudeeronderzoek. Het resultaat is het boek Alleen voor leden. ‘Maar we zijn professioneel gebleven hoor’, zegt Imre.

‘Voor de afstudeerspecialisatie mediastiek aan de Hanzehogeschool konden we een boek maken. Ik was, net als Marlot, geïntrigeerd door studentenverenigingen. Ik was geen lid, maar wel benieuwd hoe het er aan toe gaat achter de gesloten deuren’, vertelt Imre.

Hun doel was om alle facetten van het verenigingsleven in kaart te brengen. Wat is het favoriete drankje? Wat kost een biertje op de desbetreffende vereniging? Wat zijn de bijzondere tradities? En wat zijn in vredesnaam ‘verse hertjes’?

conversatiezaal vindicat bewerkt

De meiden wisten de medewerking te krijgen van traditionele verenigingen die normaal niet zo houden van pottenkijkers. De clubs, waaronder Vindicat en Albertus, gingen uiteindelijk alleen onder voorwaarden akkoord.

‘De verenigingen wilden alle stukken wel eerst inzien’, zegt Marlot. ‘Ze hebben wel wat gerommeld in die teksten, maar wij hebben wel bepaald wat er in het boek kwam te staan’, vult Imre aan. ‘Daarnaast moesten we veel vertrouwen op anonieme bronnen. De leden hielden hun lippen niet stijf op elkaar, maar een vereniging als Albertus laat hen contracten ondertekenen. Ze moeten een boete betalen als ze iets vertellen dat niet naar buiten mag komen.’

Vandaar ook, zeggen de meiden, dat passages over gevoelige onderwerpen als ontgroening, nogal algemeen zijn gebleven.

Het verenigingsgevoel

Een half jaar meedraaien is ze niet in de koude kleren gaan zitten. Zowel Imre als Marlot voelden zich op een bepaald moment onderdeel van het verenigingsleven. ‘We zaten er middenin’, zegt Marlot.

En dat is merkbaar aan het eindresultaat. Al biedt Alleen voor leden leuke en grappige informatie, negatieve berichten over de verenigingen worden enkel kort aangehaald. ‘We hadden geen zin een verhaal die alweer enkel de slechte kanten belichtte’, vertelt Marlot. ‘We hebben het wel geprobeerd zo objectief mogelijk neer te zetten’, vult Imre aan. ‘Het is een informatief boek, maar het belangrijkste was wat amusement. De geinige verhalen, de leuke foto’s.’

Het resultaat is een overzicht van negen Nederlandse studentenverenigingen die duidelijk maken dat het vooral leuk is om lid te zijn. De ontgroeningen zijn natuurlijk wel ‘echt verschrikkelijk’ en de incidenten een beetje ‘het risico van het vak’. Maar de beloofde blik achter de gesloten deuren van de verenigingen, blijft uit. Want dat er veel bier gedronken wordt en een ‘PK’tje’ een drankje is, dat weten de meeste studenten wel.

Imre Engbers, Marlot Oortman

Besproken verenigingen: Amsterdam: L.A.N.X.; Delft: Delftsch Studenten Corps, K.S.V. Sanctus Virgilius; Groningen: G.S.C. Vindicat atque Polit, R.K.S.V. Albertus Magnus; Leiden: L.S.V. Minerva, L.V.V.S. Augustinus; Utrecht: Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereniging; C.S. Veritas

‘Alleen voor leden’, Imre Engbers, Marlot Oortman, 160 pagina’s, Prijs: € 17,50

 

14-05-2013