
Aanpak aardbevingen: veeleisend en gekmakend
Oorzaak: het systeem van aanpak is complex omdat er veel instanties bij betrokken zijn. Die zijn het vaak oneens, hun belangen zijn verschillend en er is te veel bureaucratie.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek door Gronings Perspectief van RUG-onderzoekers Tom Postmes en Katherine Stroebe. Zij interviewden 33 professionals die werken in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en bij overheidsinstanties of organisaties die daaraan zijn gelieerd.
Centrale vraag luidde: wat vinden zij van het systeem waarmee de aardbevingsproblematiek wordt aangepakt?
Kleine stapjes
Er wordt met ziel en zaligheid gewerkt om het goede voor inwoners van het bevingsgebied te doen, tekenden Postmes en Stroebe op. Maar het proces gaat heel langzaam. ‘Ze werken keihard, maar komen slechts met heel kleine stapjes vooruit. Zij kunnen afspraken niet nakomen en kunnen dat bewoners niet uitleggen, tot ieders grote frustratie.’
De geïnterviewden schetsen een ‘ongelofelijk ingewikkelde opgave met immense problemen’, ook omdat veel instanties verschillend denken over hoe zaken aan te pakken en op te lossen. Er zijn belangenverschillen, onduidelijkheden over verantwoordelijkheden en een gebrek aan regie, concluderen de RUG-onderzoekers.
Botsen
Er worden veel verschillende expertises samengebracht, maar die botsen en gaan nogal eens voorbij aan de behoeften van bewoners en aan ingewikkelde situaties die in de praktijk voorkomen. Ook het bureaucratisch toezicht en voortdurend veranderende regels zijn een groot obstakel. Veel professionals vinden het systeem te ingewikkeld en te groot en dat gaat ten koste van de inwoners van het bevingsgebied.
Het systeem zou volgens Gronings Perspectief moeten worden doorgelicht. Op basis van hun constateringen hebben de onderzoekers een lijst met vragen opgesteld waar de betrokken instanties samen naar zouden moeten kijken, zoals ‘wordt het beter met minder instanties en meer regie?’ en ‘zijn juridische zorgvuldigheid, een strak financieel kader en snelle uitvoering verenigbaar?’
Gronings Perspectief
Het team van Stroebe en Postmes onderzoekt sinds 2016 gezondheid, veiligheidsgevoel en toekomstperspectief van inwoners van alle gemeenten in het gaswinningsgebied, in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen. De bevindingen worden gepubliceerd op de site van Gronings Perspectief.