‘Nieuwe Student Portal is een feestje’

Nog eventjes en dan gaat hij online. De nieuwe Student Portal, het portaal voor e-mail, Nestor en Progress van de RUG, is bijna af. Het nieuwe systeem is een waar studentenfeestje, vindt ICT’er Ype Poortinga.

Testen?

De taskforce zoekt 100 studenten die aan de RUG studeren en het nieuwe platform willen testen in juli. Help jij Ype, Mathijs, Patricia en Dennis graag uit de brand? Mail dan naar testers.  [email protected].  In ruil voor je hulp krijg je korting op tickets voor de PechaKucha, 16 juli in het Infoversum. Je betaalt dan 5 euro voor een kaartje.

We moesten er even op wachten, maar het nieuwe portaal is bijna klaar. In opdracht van de communicatieafdeling begon RUG-ICT’er Ype Poortinga vorig jaar april met de ontwikkeling. ‘Dat oude portaal was niet handig’, aldus Poortinga. ‘Info was helemaal niet gemakkelijk te benaderen, er waren te veel drempels.’ Testcoördinator Mathijs Mulder vult aan: ‘De eerste versie was niet echt een geslaagd proces. Ik heb daar zelf ook maar twee keer ingelogd.’ Het moest anders. Daarom gingen ze terug naar de basis: wat vindt de student handig?

Studentenfeest

‘De nieuwe Student Portal is een echt studentenfeestje geworden’, lacht Poortinga. Want: studenten hebben er een grote hand in gehad hoe het systeem eruit kwam te zien. Zijn taskforce bestaat dan ook voor een groot deel uit studenten. Mathijs Mulder, bedrijfskundestudent, en Patricia Dominguez Arroyo, die kunstmatige intelligentie studeert, coördineren de tests van het nieuwe platform. Dennis Adriaans van de studie sociologie onderhoudt de contacten met de studentassessoren. Mulder klapt de laptop open en draait hem om. ‘Dit is ‘m dan’, zegt hij afwachtend. Het systeem is helemaal omgegooid. Geen warboel meer aan informatie. ‘Eén basis voor de verschillende faculteiten’, zegt Poortinga. ‘Maar studenten studeren steeds meer aan verschillende faculteiten tegelijk, dus er moet eenheid zijn’, zegt hij.

Zenuwcentrum

Het systeem moet het zenuwcentrum worden voor studenten en medewerkers, de plek waar Progress, Nestor, RUG-informatie en roosters samenkomen. De basis is voor elke faculteit hetzelfde, maar de informatie is gepersonaliseerd. Mathijs laat het zien. Bovenin staan drie tabbladen: Today, Study Info en Career. Het eerste tabblad toont alles wat je nodig hebt om je dag door te kunnen komen: announcements, roosters, mails en nieuws. Op de tweede staan regelingen en informatie van de RUG. Daar heb je wat aan, vindt Adriaans: ‘Ik kwam er opeens achter wat de RUG allemaal voor mij heeft geregeld als student. Normaal vind je die informatie alleen als je gaat zoeken op My University of de RUG-site. Handig om te weten.’ De laatste, Career, is verbonden met NEXT. ‘Daar kun je allerlei vacatures, trainingen en tips vinden die handig zijn voor nu en voor later’, meent Poortinga.

Een conceptweergave van de nieuwe Student Portal.
Een conceptweergave van de nieuwe Student Portal.

Andere diensten zijn ook nog steeds te vinden op de homepage. Mail, de bezetting van alle studieplekken in Groningen en de cijfers die de student gehaald heeft. En dubbel inloggen is ook niet meer nodig.

Nooit af

Het nieuwe platform lijkt een gestroomlijnd geheel. ‘Het is voor en door de student’, vertelt Poortinga. En dat blijkt ook, want in elke fase van de ontwikkeling van het platform vragen ze studenten om feedback. Maar ook veel verschillende medewerkers die met de portal te maken zullen krijgen, zijn voortdurend geraadpleegd. Binnenkort mogen de studentassessoren het nieuwe platform beoordelen. In juni houden ze de laatste trial om te kijken of het nieuwe MyUniversity in de smaak valt bij studenten en wat er nog beter kan. Dan valt ook de beslissing om echt live te gaan In augustus. Wellicht met een nieuwe naam. ‘Maar misschien houden we het ook wel gewoon bij Student Portal. What you see is what you get’, aldus Poortinga. ‘De bezoekers kunnen altijd aanbevelingen blijven doen op de pagina’s’, zegt Mulder. Het doel is om de site ook na lancering voortdurend te verbeteren. ‘Af is het natuurlijk nooit. Het blijft in ontwikkeling, want je moet met de tijd mee blijven gaan.’

28-04-2015