Kamer: Gratis jaar voor student met achterstand

Woord is nu aan de minister

Tweede Kamer: Gratis jaar voor student met achterstand

De Tweede Kamer wil alle studenten die vanwege corona studievertraging oplopen, kosteloos een extra studiejaar geven. Het voorstel van GroenLinks en D66 werd dinsdagmiddag unaniem aangenomen.
9 februari om 18:05 uur.
Laatst gewijzigd op 11 februari 2021
om 14:41 uur.
februari 9 at 18:05 PM.
Last modified on februari 11, 2021
at 14:41 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

9 februari om 18:05 uur.
Laatst gewijzigd op 11 februari 2021
om 14:41 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

februari 9 at 18:05 PM.
Last modified on februari 11, 2021
at 14:41 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

Dat betekent dat alle politieke partijen het ermee eens zijn dat studenten van het mbo, hbo en wo die door corona een studieachterstand oplopen, gratis een extra jaar mogen studeren.

De Kamer vraagt de regering bovendien om alle onderwijsinstellingen volledig voor het gratis jaar te compenseren.

Het is nu aan demissionair minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven om een concreet plan te maken. Zij sprak zich vorige week positief uit over het voorstel, maar benadrukte ook dat waarschijnlijk niet iedereen met studievertraging daadwerkelijk een volledig extra jaar nodig heeft. Hoe de compensatie voor studenten er precies uit komt te zien, is dus nog even afwachten.

Nog onvoldoende

De Groninger Studentenbond (GSb) liet dinsdagmorgen samen met de Landelijke Studentenvakbond en zes studentenbonden uit verschillende steden weten dat ze een gratis collegejaar een stap in de goede richting vinden, maar nog steeds onvoldoende.

Als het aan de studentenvakbonden ligt, moeten alle studenten gecompenseerd worden voor de gevolgen van de coronapandemie. ‘82 procent van de jongeren zit dankzij de coronacrisis op het randje van een burn-out, dat is ongekend veel. Dan kan je niet aan komen kakken met compensatie voor een klein deel van ons’, zei GSb-voorzitter Marinus Jongman.

Jongman en de bonden kondigden ook aan actie te zullen voeren als blijkt dat alleen studenten met een achterstand worden gecompenseerd. Wat die actie inhoudt, kon de GSb-voorzitter dinsdag nog niet zeggen. ‘Daar voeren we nog overleg over.’

09 February 2021 | 11-2-2021, 14:41
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties