Beurspromovendus zou liever werknemer zijn
Beurspromovendus zou liever werknemer zijn
Van de 225 ondervraagden zegt maar liefst 74,4 procent dat ze liever een aanstelling hadden gehad. Ze kozen voor hun plek omdat het de enige beschikbare plekken waren, of omdat ze als werknemerpromovendus achter het net visten.
Van de ondervraagde promovendi geeft 8,8 procent wel de voorkeur aan de student-status.
Zelfde werk
PNN is niet verbaasd. ‘Beurspromovendi verdienen minder dan werknemerpromovendi, bouwen geen pensioen op. Vermeende voordelen, zoals het hebben van meer vrijheid in het opstellen van hun project, lijken niet te worden waargemaakt. Voor de beurspromovendi is het duidelijk dat ze gewoon hetzelfde werk doen als werknemerpromovendi, maar onder slechtere voorwaarden’, zegt PNN-voorzitter Lucille Mattijssen.
Ze ziet dan ook liever dat het experiment promotieonderwijs zo snel mogelijk stopt. ‘Het is duidelijk dat een bursalenstelsel vooral iets is wat bestuurders willen, maar voor promovendi is het geen verbetering.’
Overigens is het PNN wel te spreken over de ‘top-up’-beurzen voor internationale promovendi. Wanneer een promovendus met een externe beurs naar de RUG komt, vult de universiteit die aan tot het niveau van een reguliere beurspromovendus.
Manifest
De bevindingen van het PNN sluiten aan bij de lopende kritiek op het experiment promotieonderwijs. Vorige jaar publiceerden Groningse beurspromovendi een manifest waarin ze eisten dat de RUG zou stoppen met het experiment. Ze stelden daarin hetzelfde werk te doen als hun werknemer-collega’s, maar voor minder geld. Ook hebben ze geen recht op regelingen voor werknemers.
Het manifest werd meer dan 900 maal ondertekend. Van die handtekeningen waren er 236 afkomstig van beurspromovendi. Ondanks de kritiek besloot de RUG toch door te gaan. In de komende jaren kunnen nog 650 beurspromovendi worden geworven.