Zware delegatie in Yantai

‘China’ gaat niet klakkeloos akkoord met de RUG-plannen voor een campus in Yantai.
Door Traci White en Peter Keizer

Het Chinese ministerie van Onderwijs lijkt niet direct akkoord te gaan met de aanvraag van de RUG om een campus in de Chinese stad Yantai te beginnen. Het ministerie vindt dat er veranderingen moeten worden doorgevoerd. Dat meldt de website van China Agricultural University (CAU). Welke bezwaren dat zijn, wordt niet genoemd.

RUG-voorzitter Sibrand Poppema is met een zware delegatie van 25 medewerkers naar de Chinese stad afgereisd om met vertegenwoordigers van partneruniversiteit CAU te bespreken hoe de knelpunten kunnen worden aangepakt.

Kritiek

De RUG ging ervan uit dat het Chinese ministerie van Onderwijs nog deze maand toestemming zou geven om de campus te starten. Volgens een verslag (zie screenshot) van CAU is behalve over het onderwijs en onderzoek dat in Yantai moet gebeuren, ook gesproken over de organisatiestructuur, de indeling van de gebouwen en het aantal medewerkers dat op de campus aan de slag zal gaan.

Naast het universiteitsbestuur zijn ook leden van de juridische afdeling (ABJZ), communicatieafdeling, gebouwendienst (VGI), personeelszaken (HRM), het Talencentrum, het Bureau van de universiteit en faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) aanwezig.

Of de kritiekpunten van het Chinese ministerie tot vertraging leiden, is niet bekend. Woordvoerders van de RUG waren niet bereikbaar voor commentaar.

Vicepresident Fu Zetian van CAU spreekt over een nieuwe fase in de samenwerking en blijft positief. Er is de afgelopen dagen veel werk verricht, zo zei hij, maar er is ook nog een hoop te doen. ‘We kijken uit naar de geboorte van de Yantai Rijksuniversiteit Groningen’, aldus Zetian op de website.

Klik hier voor een fotoverslag.

Update 16:08 uur:

Volgens hoofd communicatie Holger Bakker is het bezoek aan Yantai een werkconferentie samen met de partneruniversiteit. ‘We zijn bezig met de oprichting van de campus. Er moet veel besproken, overlegd, bedacht, uitgewerkt en georganiseerd worden. Daar wordt nu aan gewerkt.’

Of het Chinese ministerie van onderwijs aanmerkingen heeft op de aanvraag, weet Bakker niet. ‘Ik weet alleen de achtergrond van de aard van de bijeenkomst. Er wordt gesproken over hoe we daar een goede universiteit kunnen beginnen die de onderwijskwaliteit kan bieden die wij als RUG kunnen leveren en die voldoet aan de eisen die de overheid aan de universiteit stelt. We zijn er met een grote groep heen gegaan zodat er meer onderwerpen binnen korte tijd en in een breder perspectief besproken kunnen worden.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties