Zwaardere straf in beruchte fraudezaak op de RUG

Hans G. moet 32 maanden de cel in

Zwaardere straf in beruchte fraudezaak op de RUG

Hans G., het voormalig hoofd technisch beheer van de RUG, is in hoger beroep tot een zwaardere straf veroordeeld. Het gerechtshof in Zwolle legde hem 32 maanden cel op. Verder moet hij een schadevergoeding betalen van ruim een miljoen euro.
20 juni om 13:24 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 20 at 13:24 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

20 juni om 13:24 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

juni 20 at 13:24 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

In mei 2017 werd G. (nu 68 jaar) door de rechtbank in Almelo wegens fraude veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, en een schadevergoeding van 450.000 euro. Daartegen ging hij in hoger beroep.

Het vonnis van het hof valt zwaarder uit dan dat van de rechtbank eerder. Het hof zegt dat Hans G. ‘de spil was in de ambtelijke corruptiezaak’ bij de universiteit waarin hij anderen meetrok, inclusief zijn echtgenote, zijn zoon Michiel en diens vriendin. Dat is volgens het hof van een ‘stuitende brutaliteit’.

Auto’s en geld

G. was verantwoordelijk voor het onderhoud van tientallen RUG-panden in Groningen. Hij liet zich jarenlang geld toestoppen door bevriende bouwbedrijven in ruil voor klussen aan de universiteit. Ook liet hij zich ‘uitbetalen’ met kostbare goederen, waaronder auto’s.

Via valse facturen betaalde de RUG de rekeningen. G. benadeelde de universiteit daarmee voor ruim een miljoen euro.

Eerder werden ook de directeuren van twee bedrijven veroordeeld, en ook de zoon van G. en diens vriendin. De vrouw van G. werd drie jaar geleden door de Almelose rechtbank vrijgesproken.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties