Zuyd Hogeschool doet bsa definitief in de ban

Zuyd Hogeschool doet bsa definitief in de ban

In ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Zuyd Hogeschool in Limburg is de eerste hogeronderwijsinstelling die het bindend studieadvies afschaft.
Samengesteld door Rob Siebelink
27 februari om 11:28 uur.
Laatst gewijzigd op 27 februari 2021
om 14:47 uur.
februari 27 at 11:28 AM.
Last modified on februari 27, 2021
at 14:47 PM.

Engels of Nederlands spreken in de universiteitsraad?

Op de Universiteit Utrecht (UU) wordt een discussie gevoerd over welke taal gesproken moet worden in de universiteitsraad. De raad maakt nu gebruik van zogeheten Luistertaal: Nederlanders spreken Nederlands en internationals Engels. Die internationals worden wanneer nodig geholpen door een tolk en ze krijgen een cursus Nederlands.

Maar internationals vinden dat deze constructie niet goed werkt; ze missen toch allerlei zaken en er is altijd vertraging bij de vertalingen. In een opiniestuk op DUB, de Utrechtse universiteitskrant, vertelt een van de eerste internationale studenten in de Utrechtse raad waarom die Engels als voertaal moet hebben.

Maar daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld. In een tweede opiniestuk op DUB pleiten twee Nederlandse studenten er juist voor om het te laten zoals het is. 

Vrienden worden moeilijk voor Chinese studenten

Chinese studenten in Nederland vinden het erg moeilijk om vriendschap sluiten met Nederlandse studenten. Ze raken eigenlijk alleen bevriend met landgenoten en goed contact met Nederlanders lukt vaak niet, concluderen Lina Jiang en Hülya Kosar Altinyelken (Universiteit van Amsterdam) in het Tilburgse universiteitsblad Universe.

De onderzoekers interviewden 28 Chinese studenten van verschillende hogeronderwijsinstellingen. Belangrijke oorzaak blijkt de taal. Het Engels van de geïnterviewden is niet goed genoeg om te kunnen socializen met Nederlandse studenten, zo stelden ze vast.

Maar ook cultuurverschillen spelen een rol. Nederlandse studenten zijn heel anders ingesteld in de colleges. Zij zoeken actief de discussie, terwijl Chinese studenten een confrontatie liever mijden. Enkele geïnterviewden ervaren ook de ‘Nederlandse directheid’ als een groot cultureel verschil.

Zuyd Hogeschool schaft bsa af

Zuyd Hogeschool in Limburg (met vestigingen in Maastricht, Sittard en Heerlen) heeft het bindend studieadvies (bsa) afgeschaft. Het is de eerste hogeronderwijsinstelling die dat doet. Minister Van Engelshoven van Onderwijs en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn er blij mee, meldt Observant, de universiteitskrant van de Universiteit Maastricht.

Zuyd Hogeschool had, net als andere hbo-instellingen in het land, het bsa al opgeschort in verband met de coronapandemie. Het was het laatste zetje dat de Limburgse hogeschool nodig had om er helemaal mee te stoppen.

‘Een aantal van onze opleidingen had het al afgeschaft’, zegt collegelid Saskia Brand-Gruwel in Observant, ‘Bij ons staat de ontwikkeling van studenten hoog in het vaandel en daar past een bsa eigenlijk niet bij. Dan stuur je studenten niet van de hogeschool als het even niet gaat in het eerste jaar, want dan lopen ze alleen maar extra vertraging op.’

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties