Zorgen om letteren

Medewerkers in de universiteitsraad maken zich zorgen over de letterenfaculteit. Er is geen enkel bewijs dat de clustering van opleidingen redding zal brengen, meent de Personeelsfractie.
Door Peter Keizer

‘De clustering is inmiddels in volle gang, maar er is nog geen enkel bewijs dat dit een oplossing is voor de financiële situatie’, zegt Antoon de Baets, lid van de Personeelsfractie. ‘We maken ons zorgen. Personeel wordt gedwongen door veel hoepels te springen voor een uiterst discutabel resultaat.’

De clusterindeling is onderdeel van een nieuw pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat afgelopen zomer werd aangekondigd door het bestuur van de Faculteit der Letteren. Opleidingen zijn straks geen eilandjes meer, maar gaan samen in een groep. Deze zogeheten clusters krijgen een eigen, beperkter, budget.

‘De clustering wordt voorgesteld als de beste manier om een gunstige financiële situatie te realiseren. Maar het wordt gestoeld op aannames’, stelt De Baets.

Brief

De Personeelsfractie baseert zich op een brief aan het faculteitsbestuur. Daarin liet de faculteitsraad weten de goedkeuring van de ‘sombere’ begroting uit te stellen, omdat deze een ‘financiële onderbouwing en uitwerking mist die laten zien dat clustering inderdaad de oplossing biedt voor de financiële situatie van de faculteit.’

Volgens RUG-bestuurder Jan de Jeu is die financiële situatie op dit moment niet dramatisch en is de clustering slechts een deel van het reddingsplan. ‘We delen op zich de zorgen dat de faculteit wel een transitie doormaakt, waarvan moet worden bezien of zij goed landt. Maar we vinden absoluut dat dit de goede weg is’, aldus De Jeu.

Tekst en uitleg

De Personeelsfractie wil dat De Jeu het faculteitsbestuur om tekst en uitleg vraagt. Maar daar voelt de bestuurder niets voor. ‘We zien geen aanleiding om nu actie te ondernemen’, reageert De Jeu.

De Baets is het daar niet mee eens. ‘We doen op deze manier aan luchtfietsen. Het universiteitsbestuur wil van de RUG een sustainable university maken rond 2030. Te vrezen valt dat dit een sustainable university zonder Faculteit der Letteren zal zijn. Die zal ergens onderweg gesneuveld zijn aan te veel clusters en te weinig geld.’

De nieuwe clusterindeling wordt vanaf september volgend jaar ingevoerd.

De begroting van letteren. De faculteit schiet de komende jaren flink in de min. Een efficiëntere organisatie moet ervoor zorgen dat minder personeel nodig is, zodat de faculteit in 2020 weer in de plus komt.

English

1 REACTIE

  1. Misschien biedt het volgende voorstel soelaas: voer een numerus fixus in voor vakken als rechten en bedrijfskunde, en beloon het volgen van een ordentelijke opleiding , bijvoorbeeld, Duitse taal-en letterkunde. Want zeg nu zelf, we stikken als samenleving in de bedrijfskundigen, en we stoten ons zelf het brood uit de mond, doordat we van onze buren, bijvoorbeeld Duitsland, geen flauw idee hebben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in