Omwonenden: ‘Zonnepark op Zernike wordt ecologische woestijn’

De toekomstige locatie van het zonnepark.

Omwonenden in actie

‘Zonnepark op Zernike wordt ecologische woestijn’

Bewoners van Dorkwerd en Reitdiep voeren actie tegen de aanleg van een zonthermiepark aan de rand van de Zernike Campus. Ze vinden dat er te weinig ruimte aan de natuur wordt gegeven op de 12 hectare grond.
26 januari om 12:45 uur.
Laatst gewijzigd op 27 januari 2021
om 10:53 uur.
januari 26 at 12:45 PM.
Last modified on januari 27, 2021
at 10:53 AM.
Avatar foto

Door Sara Rommes

26 januari om 12:45 uur.
Laatst gewijzigd op 27 januari 2021
om 10:53 uur.
Avatar foto

By Sara Rommes

januari 26 at 12:45 PM.
Last modified on januari 27, 2021
at 10:53 AM.
Avatar foto

Sara Rommes

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Het is een koude en winderige dag. De temperatuur ligt dicht tegen het vriespunt aan. Toch is het druk op deze wandel- en fietsroute ten noorden van de stad. En dat is niet gek. Dit gebied, gelegen tussen het Reitdiep en het Van Starkenborghkanaal, is een mooi stukje natuur. 

Karin de Boer komt hier graag. De RUG-docent woont in de buurt en als marien bioloog wandelt en fietst ze graag door de natuur. ‘Kijk, daar vliegt een torenvalk’, zegt ze, terwijl ze naar boven wijst. ‘Er zitten hier bijzondere vogels, zoals de blauwborst. En er loopt een groep reeën en vossen.’ 

Slibdepot

Langs de route, op de noordelijke punt van de Zernike Campus, ligt een flink stuk verhoogde grond. Dat was voorheen een slibdepot van de provincie Groningen dat aan een bedrijf verhuurd werd. Maar het depot is nu vol en dus gaf de provincie in 2019 een vergunning af om hier een zonthermiepark te bouwen. Het zou het grootste park voor de productie van warm water van Nederland worden. Een mooi plan, vindt ook De Boer. Het probleem: het wordt één groot vlak zonder ruimte voor de natuur. 

En daar zijn de bewoners van Dorkwerd en Reitdiep niet blij mee. Ze vragen in een open brief aan de gemeente en de provincie Groningen of die bij de aanleg van het park rekening willen houden met biodiversiteit en maatregelen die inspelen op klimaatverandering. 

Natuur verwoest

De Boer raakte in 2018 al betrokken bij de actie. Als buurtbewoner nam ze deel aan de overleggen over de inrichtingsplannen van het park. Maar nu lijkt het erop dat de 12 hectare grond toch volgezet wordt met zonnepanelen. Die staan te dicht op elkaar en te laag bij de grond, zegt de actiegroep, waardoor de natuur daar verwoest zal worden. 

De Vereniging Dorkwerd en de Wijkvereniging Reitdiep willen dat de zonnepanelen iets verder uit elkaar worden gezet, en hoger boven grond, zodat natuur ertussen zich kan ontwikkelen. Doen ze dat niet, dan blijft het gebied een ‘ecologische woestijn’, schrijven ze. 

‘Eigenlijk is het gek, want we willen allemaal hetzelfde’, zegt de Boer. ‘Bestuurlijk Groningen wil ook natuurinclusief en klimaatadaptief zijn. Ze willen ook zo’n mooi project aan de buitenwereld laten zien. Maar op deze manier kan het juist averechts werken.’

Verbindingszone

Volgens de planmakers is de omgeving van het depot al natuur en is het dus niet nodig om maatregelen te nemen voor het park zelf. ‘Het is een beetje alsof een weiland tussen twee bossen ligt’, legt De Boer uit. ‘Dat weiland is een belangrijke ecologische zone die de natuur juist in verbinding brengt. Als je daar asfalt op gooit, heeft het bos daar ook last van.’

De Boer zegt dat er allerlei bijzondere diersoorten in het gebied leven die de 12 hectare grond gebruiken als oversteekplek. Als het depot verandert in een groot panelenveld, vormt dat een barrière voor alle fauna in het gebied. 

Om aandacht te vragen voor hun zorgen plaatsten de omwonenden al een groot bord om voorbijgangers te informeren. Daar kwam vorige week, tijdens de Klimaatadaptatieweek Groningen die mede door de gemeente en provincie werd georganiseerd, de open brief nog bij. ‘Het werd de afgelopen tijd wel heel stil’, vertelt De Boer. ‘We vragen ons af hoe het staat met de plannen.’

1 REACTIE

  1. Er zijn in de wereld tegenwerkers en werkers, en plannenmakers horen vaker tot het eerste slag. En dus verbaast het mij niet, dat de gemeente Groningen natuur verkwanselt. Het Reitdiepdal was jaren geleden een beschermd gebied. De tegenwerkers hebben beetje bij beetje dit unieke gebied–het was uniek–vol gepland, want dat kunnen ze. Zo plannen ze ook, dat de klimaatcrisis beheerst wordt. het wordt echt tijd, dat de werkers, mensen, die nog weet hebben van de aarde, in opstand komen , maar ik vrees, dat het onvoldoende zal gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in