Keuzegids Masters: RUG beste algemene uni, 13 topopleidingen

Aan het overwegen of je hier een master wilt volgen, of toch in de Randstad? Volgens de Keuzegids Masters 2019 kun je maar het beste in het hoge noorden blijven. Óf naar Maastricht gaan.
Door Thereza Langeler / Foto Elmer Spaargaren

De universiteiten van Groningen en Maastricht zijn namelijk samen de beste masterinstellingen in de categorie van de brede, algemene universiteiten: ze scoren 64 van de 100 haalbare punten. De Universiteit Utrecht (60 punten), de Vrije Universiteit (59) en de Erasmus Universiteit (56) doen het minder goed en de Universiteit van Amsterdam haalt zelfs een onvoldoende (54,5).

Ieder jaar brengt het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) in Leiden een Keuzegids Masters uit, een vergelijkingsgids voor studiekiezers waarin alle mogelijke informatie over Nederlandse masteropleidingen te vinden is. De opleidingen worden onderling vergeleken op basis van studentoordelen en de keuring van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Dertien keer top

Vandaag verschijnt de editie van 2019. Die bevat dus goed nieuws voor de RUG als geheel, maar een aantal opleidingen kan een extra feestje vieren. Dertien masters krijgen van het CHOI het predicaat ‘topopleiding’. Dat zijn er overigens wel minder dan vorig jaar; toen telde de RUG 17 topopleidingen. Nog eens elf masters worden in de Keuzegids beoordeeld als de beste in hun categorie.

Topmasters aan de RUG

Keuzegids

Geen topopleiding, wel de beste in hun categorie

Met een volmaakte honderd punten is de master Nanoscience niet alleen de beste masteropleiding van de RUG, maar zelfs van het hele land. Ook dat is niet nieuw: vorig jaar belandde Nanoscience ook al op nummer 1, en de opleiding is al zeven jaar lang niet uit de top 3 weg te slaan.

Internationalisering

In het algemeen ziet de redactie van de Keuzegids dat kleine opleidingen het vaak beter doen dan grote. Hoofdredacteur Bas Belleman trekt ook een opmerkelijke conclusie over de internationalisering van het hoger onderwijs: die heeft ‘spectaculair weinig effect’, schrijft hij in zijn voorwoord.

‘Tenminste, voor de kwaliteit van het onderwijs. Docenten gaan in het Engels ook niet slechter lesgeven, als je de studenten mag geloven. Het oordeel over de didactische kwaliteiten hangt niet samen met het percentage buitenlandse studenten in de zaal.’

Zelf de Keuzegids Masters 2019 bestellen? Dat kan op www.keuzegids.nl.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties