Zes Vidi’s voor RUG en UMCG: van een tijdmachine voor cellen tot taaltechnologie

Zes onderzoekers van de RUG en het UMCG ontvangen een prestigieuze Vidi-beurs van 800.000 euro. 

Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Van de zes wetenschappers komen er drie van de Faculty of Science and Engineering, twee van de Faculteit der Letteren en één van het UMCG. 

Goud en zuurstof

Scheikundige Johannes Klein onderzoekt de problematische relatie tussen de elementen goud en zuurstof, en hoe deze relatie kan worden verholpen om nieuwe technieken te ontwikkelen voor de modificatie van organische verbindingen. 

Quantum-monodromie

Wiskundige Nikolay Martynchuk gaat op zoek naar monodromie in verstoringen van klassieke en quantum integreerbare systemen. Zijn onderzoek is gericht op de vraag: welk deel van de meetkunde van een integreerbaar model blijft onveranderd onder kleine verstoringen en kan daarom ook in het oorspronkelijk systeem aanwezig zijn?

Archaea

Microbioloog Tessa Quax doet onderzoek naar archaea. Deze micro-organismen kunnen overleven op zeer diverse plekken, zoals in diepzeevulkanen en onze darmen. Virussen infecteren archaea. Tijdens zo’n infectie beïnvloeden virussen het gedrag van micro-organismen; ze veranderen bijvoorbeeld het celoppervlak waardoor ze beter aan materialen hechten.

Tijdmachine

Moleculair bioloog Monique van der Wijst onderzoekt hoe ogenschijnlijk dezelfde cellen zich toch anders gedragen. Het is grotendeels onduidelijk waar de variatie vandaan komt en hoe deze iemands gezondheid kan beïnvloeden. Van der Wijst wil een tijdmachine voor cellen ontwikkelen om dit te onderzoeken.

Taalmachines verbeteren

Informaticus Arianna Bisazza wil met haar project de kwaliteit van taaltechnologie verbeteren voor wereldtalen die worden gekenmerkt door veel verschillende en complexe woordvormen (morfologie). Deze talen zijn een bijzondere uitdaging voor huidige modellen van machinaal leren.

Digitaal inclusiebeleid

Communicatiewetenschapper Çigdem Bozdag Bucak zal onderzoek doen naar inclusie bij digitale technologieën. Digitale inclusie betekent dat alle burgers dezelfde kansen hebben om deel te nemen aan de digitale samenleving. Zij kijkt specifiek naar de inclusie van migrantengeneraties in Nederland. 

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties