Yue gaat twee weken in quarantaine om coronavirus

Yue na aankomst in Groningen: ‘Ik durfde niet met andere mensen in contact te komen, omdat ik vanuit China kwam.’

Yue gaat twee weken in quarantaine om coronavirus

De Chinese promovenda Yue heeft besloten om vrijwillig twee weken in quarantaine te blijven vanwege de corona-uitbraak. Ze is zaterdag in Groningen aangekomen vanuit de provincie Shandong.
4 februari om 17:29 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 4 at 17:29 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Anna Koslerova

4 februari om 17:29 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Anna Koslerova

februari 4 at 17:29 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Anna Koslerova

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

Vrienden brengen Yue eten, dus ze hoeft alleen maar haar huis uit om ’s ochtends vroeg het vuilnis weg te gooien. ‘Dit is de beste oplossing voor iedereen’, zegt ze. Ze heeft alles uitvoerig overlegd met haar nieuwe huisgenoot in Groningen.

Ze hebben samen besloten dat Yue in haar eentje in hun huis zal wonen, terwijl haar huisgenoot tijdelijk een Airbnb huurt. Over twee weken, de incubatietijd van het coronavirus, komt de huisgenoot weer terug.

Dagelijks leven 

In haar woonplaats Dikou, een dorpje 750 kilometer ten noorden van Wuhan, merkte Yue ook al de gevolgen van het coronavirus. De plaatselijke autoriteiten besloten aan het begin van de uitbraak om het dorp af te sluiten, dus ze kon niet meer naar vrienden en familie toe.

Dit was vooral vervelend tijdens het Chinese Nieuwjaar van vorige week. ‘Normaliter gaan we dan op bezoek bij vrienden en familie, maar dit jaar zat iedereen op z’n telefoon’, legt ze uit. Yue kon daarom ook geen afscheid nemen van haar zieke oma, die in een ander dorpje woont, voordat ze naar Groningen vertrok.

Paniek

Yue heeft met eigen ogen gezien hoe snel paniek kan uitbreken. Voordat ze vertrok kregen vier mensen in de nabijgelegen stad Liaocheng het coronavirus. ‘Gelukkig was dat in een ander district’, zegt ze.

Maar toen de regering de wegen rond haar dorp blokkeerde, begonnen mensen zich zorgen te maken. ‘Ze dachten dat het virus niet zoveel voorstelde, totdat ze ineens niet meer weg konden’, zegt Yue. ‘Toen raakten ze in paniek.’ De winkels waren nog open, maar niemand durfde naar buiten om boodschappen te doen.

Zelf maakte ze zich steeds meer zorgen om haar reis naar Groningen, haar nieuwe thuis voor de komende vier jaar. Ze wist niet of ze het vliegveld van Beijing, 450 kilometer ten noorden van haar dorp, wel zou halen. En of ze überhaupt wel op het vliegtuig kon stappen.

Temperatuurcontrole

De plaatselijke instanties lieten mensen vertrekken, mits hun reden goed genoeg was. Haar nieuwe baan in het buitenland betekende dat Yue uiteindelijk weg mocht. Op weg naar het vliegveld stond ze vaak in de file; de overheid controleerde eens in de zo veel tijd de temperatuur van de automobilisten.

Haar temperatuur werd drie keer gecontroleerd voordat ze bij het vliegveld aankwam. Er volgde nog een check na aankomst, tijdens de veiligheidscontrole op het vliegveld. ‘Alle passagiers in het vliegtuig droegen maskers, ook de kinderen. Ze deded ze alleen af om te eten’, zegt Yue.

Kiplekker

Vier dagen na haar aankomst in Groningen voelt Yue zich kiplekker. Toch vindt ze haar besluit om twee weken thuis te blijven nog altijd een goed idee. ‘Ik was bang om contact te maken met mensen omdat ik net uit China kwam.’ Op deze manier weten zij en anderen dat er niets aan de hand is.

De komende twee weken blijft Yue thuis. Ze gaat zich voorbereiden op haar PhD, boeken lezen, en online op zoek naar tips over wat er allemaal te doen valt in haar nieuwe stad.

De RUG volgt voor reizen van en naar China het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): Reis alleen naar China als dit echt noodzakelijk is, voor de provincie Hubei (en dus de stad Wuhan) geldt code rood.

Engels

04 February 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties