‘College, kom uit uw kantoor’

WOinActie voert deze week actie op de universiteiten. Het cvb van de RUG steunt die, maar alleen in woord. Een gemiste kans, schrijft student geschiedenis Bart Hekkema in een open brief aan het universiteitsbestuur.
Door Bart Hekkema

Geacht college van bestuur,

Het Hoger Onderwijs staat al jaren onder grote financiële druk en de situatie aan de Rijksuniversiteit Groningen is, zoals aan alle andere hoger onderwijsinstellingen, schrijnend. Docenten, onderzoekers maar bovenal mensen werken structureel avonden, weekenden en vakanties over om al hun werk gedaan te krijgen.

Stapels administratief werk, essays en tentamens van studenten, scripties en collegevoorbereidingen. Dat doen zij naast de wetenschappelijke output die zij moeten genereren om als PhD een postdoc en als postdoc een vaste onderzoeksaanstelling te kunnen krijgen.

En ook dan houdt het niet op. Er moet gepubliceerd worden in peer-reviewed tijdschriften en binnen het competitieve systeem moeten alle wetenschappers, net gepromoveerd of professor, onderzoeksvoorstellen schrijven, deze indienen en wachten op honorering waar in veel gevallen maar 10 procent van de aanvragen in ‘de prijzen valt’. Het gaat ten koste van gezinnen, ontspanning en de mentale en lichamelijke gezondheid van de mensen aan uw universiteit.

In de afgelopen decennia is er massaal bezuinigd op het hoger onderwijs. Ook op de Prinsjesdag van dit jaar werd in de miljoenennota aangekondigd dat er nog eens 19 miljoen euro gekort zal worden op de lumpsum: het geld dat hoger onderwijsinstellingen krijgen uitgekeerd van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit komt bovenop de 183 miljoen euro aan bezuinigingen die afgelopen jaar al zo fel bekritiseerd zijn.

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Buelens zei al eens doeltreffend: ‘Minder docenten moeten in minder tijd en met minder geld minder kennis overbrengen om meer studenten aan meer diploma’s te helpen’. En dat rijmt het met feit dat er sinds de eeuwwisseling 68 procent meer studenten zijn gekomen, maar de rijksbijdrage per student 25 procent is gedaald.

Er wordt bezuinigd tot er een woestijn over blijft waar ook uw medewerkers worden gedreven tot het onmogelijke en het onacceptabele. De Britten hebben er een woord voor: austerity. De Duitsers zouden het Kapitalvernichtung noemen, maar ons kabinet noemt het eufemistisch ‘doelmatigheidskorting’.

De bezuinigingen en de immense werkdruk zijn de redenen waarom het initiatief WOinActie de komende week actie gaat voeren rondom twee concrete eisen. De eerste eis is dat deze doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro moet worden afgeschaft en de tweede eis is dat de overheidsfinanciering moet worden hersteld naar het niveau van het jaar 2000. Dat betekent ieder jaar zo’n 1,15 miljard euro extra.

De rek is eruit. Daarom zullen docenten en onderzoekers door het gehele land deze week colleges geven in de buitenlucht. Daarbij zou ik het als student erg waardevol vinden wanneer docenten de eerste 10 à 15 minuten van hun college gebruiken om de precaire situatie uit te leggen en aan te geven hoe er al jarenlang roofbouw op docenten wordt gepleegd.

Het is voor studenten niet altijd zichtbaar dat de werkdruk voor docenten immens is. Ik hoor vaak verontwaardigde verhalen van studenten over waarom hun tentamens of essays ‘te laat’ worden nagekeken. Voor hen is niet duidelijk onder welke omstandigheden de mensen aan uw universiteit het hoofd boven water proberen te houden.

Aan de Universiteit van Leiden houden docenten daarom bijvoorbeeld een ‘overwerk-in’. Deze variant op de sit-in wordt gebruikt om overwerk te doen waar docenten vaak hun weekenden voor moeten opofferen. Ze willen daarmee de werkdruk en structurele onderfinanciering zichtbaar maken, docenten én studenten zijn welkom.

En dat is belangrijk, want de werkomstandigheden van docenten zijn gelijk aan de leeromstandigheden van studenten. Daarnaast zullen In Amsterdam, Utrecht, Nijmegen. Maastricht, Wageningen en ook in Groningen docenten colleges in de buitenlucht geven.

Helaas heeft u als college van bestuur afgelopen week in de Universiteitsraad te kennen gegeven WOinActie enkel in woord te ondersteunen. U zou een voorbeeld kunnen nemen aan Mirjam van Praag, de collegevoorzitter van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij heeft aangekondigd colleges te bezoeken en roept iedereen actief op in actie te komen tegen de bezuinigingen.

Staat u écht achter uw bevlogen docenten en onderzoekers, dan spiegelt u zich aan dit voorbeeld. Kom uit uw kantoor en volg een college bij de inspirerende en bevlogen docenten die hun passie in de buitenlucht zullen uitdragen. Laat zien dat u solidair bent en draag deze week het Rode Vierkantje. Dit is een strijd van ons allemaal.

Bart Hekkema is student Europese talen en Culturen en lid van Democratische Academie Groningen (DAG)

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties