Wilders is bang voor de geesteswetenschap en daarom moet die weg

Geert Wilders is zijn kruistocht tegen de geesteswetenschappen begonnen, ziet student-columnist Robin Hevinga. En wat doet de universiteit? ‘De RUG staat erbij en kijkt er naar.’

Toen ik laatst door de  Oude Boteringe liep, viel mijn oog op een indrukwekkende rij boeken die wat ongeorganiseerd in een vensterbank lagen. Het bleek een gebouw van de RUG. ‘Pas met zo’n kantoor heb je het als wetenschapper echt gemaakt’, dacht ik bij mezelf.

Later kwam ik er in UKrant achter wiens boeken het waren. Die waren van Hans Renders, hoogleraar en oprichter van het Biografie Instituut. Het was geen vrolijke kennismaking; Renders gaat met emeritaat en dat betekent einde verhaal voor het Biografie Instituut. Wat rest is een lege vensterbank.

De aanstaande bezuinigingen en het gebrek aan een opvolger worden door de RUG als redenen aangedragen. Het toekomstige kabinet zit er nog niet eens, maar de RUG is alvast begonnen. Je zou bijna denken dat het ze wel goed uitkomt.  

Het verbaast mij hoe weinig verzet er vanuit de universiteit is tegen de kabinetsplannen. De stemming is apathisch, als een storm die wel weer over waait. Maar ik zie de zon achter de wolken nog niet schijnen.

Populisten vragen niet aan mensen wat ze nodig hebben, maar vertellen hen wat ze willen

Intussen is Wilders een kruistocht begonnen tegen de wetenschap. Populisten vragen niet aan mensen wat ze nodig hebben, maar vertellen hen wat ze willen. En dat gaat niet als de mensen gewapend zijn met gedegen kennis. Daarom moet de wetenschap vooral haar mond houden.

De vijandige houding van het aanstaande kabinet en geringe motivatie vanuit de RUG om de geesteswetenschappen te beschermen, vormen een gevaarlijke combinatie. Er is namelijk maar één manier om populisme te beantwoorden: ontkrachten en nieuwe verhalen bedenken.

Dat het welhaast onmogelijk is een overtuigend alternatief te bieden, mag duidelijk zijn. Maar als iemand in staat is dit te doen, dan zijn het studenten van de geesteswetenschappen. Studenten geschiedenis kunnen de vroeger-was-alles-beterfabeltjes doorprikken, studenten Nederlands kunnen inspirerende speeches schrijven, enzovoort.

Geert Wilders begrijpt dat dondersgoed. Het is tenslotte Mark Rutte (een historicus) die als enige is opgewassen tegen Wilders. Die probeert zijn toekomstige politieke tegenstanders alvast uit te schakelen voordat zij überhaupt zijn geboren. En de RUG staat erbij en kijkt er naar.

Daarom wil ik over een aantal decennia een biografie over Geert Wilders in de vensterbank zien liggen.

Moge het oordeel zuiver zijn.

ROBIN HEVINGA

6 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties