Wil de RUG de verloren tentamens terug? Dan moet de koffie gratis

De vijftig verdwenen tentamens zijn niet verdwenen, maar stiekem in handen van student-columnist Bauke van der Kooij. Want hij wil dat de koffie op de uni gratis wordt.

Mensen, zoek niet langer, de verloren tentamens zijn terecht. Ik heb ze, en met een reden. Ik kan me goed voorstellen dat je vol met vragen zit: hoe ben je er aan gekomen? En waarom?

Om bij de eerste vraag te beginnen: hoe? Dat bleek helemaal niet zo moeilijk. Zo goed let de beveiliging niet op. Theo Maassen is het zelfs tweemaal gelukt om de beveiligde Europa Cup te ‘lenen’, dus waarom zou het niet lukken met vijftig tentamens?

Het was ook heel makkelijk. Gekleed in een oranje Koningsdagoutfit val je in de Aletta Jacobshal blijkbaar helemaal niet op, en de deuren stonden gewoon open.

Maar goed, belangrijker is de waarom-vraag.

Met de universitaire verkiezingen achter de rug begint iedere partij vol goede moed aan het jaar, om er na verloop van tijd achter te komen dat je in de politiek nooit zo veel gedaan krijgt als je wilt. Wie echt iets wil bereiken, heeft leverage nodig. En met een vijftigtal tentamens heb je helemaal geen universiteitsraad nodig om te krijgen wat je wilt.

Met een vijftigtal tentamens heb je helemaal geen universiteitsraad nodig om te krijgen wat je wilt

Natuurlijk ben je benieuwd wat ik dan gedaan wil krijgen. Simpel, ik heb maar een paar eisen:

  • Gratis koffie. Een aantal jaar geleden is via de universiteitspolitiek gratis heet water afgedwongen. Maar gratis koffie, broodnodig als je als arme student een lange dag moet studeren op de universiteit, is natuurlijk onhaalbaar.
  • Geen colleges meer om 9 uur: dat is te vroeg. Iedereen weet dat het leven van een student idealiter niet begint om 9 uur. Veel beter is om te beginnen om een uur of 11. Net als de tentamens.
  • Een RUG-mascotte. Andere universiteiten hebben er al een, maar de RUG nog niet. Aan mentale gezondheid wordt al veel gedaan, maar wat helpt nou beter dan iemand in een mascottepak die je aanmoedigt tijdens het studeren in de UB, of door het Harmoniecomplex loopt en je een high five geeft? Het liefst is deze mascotte natuurlijk in een tijgerpak, en dat er dan elke dag een andere hoogleraar in moet. Maar goed, dat is misschien net wat te veel gevraagd.

Toch, ik zou deze eisen serieus nemen, want naast mij staat een papierversnipperaar. Elke week dat de universiteit niets van zich laat horen, versnipper ik vijf tentamens. En als klap op de vuurpijl stop ik die dan met opzet in de verkeerde prullenbak – die met ‘plastic’ er op.

BAUKE VAN DER KOOIJ

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties