Wie ging er met het gevelornament van het Academiegebouw vandoor?

Wie ging er met het gevelornament vandoor?

‘Het is volgens mij een mannenhandschrift’, meent directeur Arjen Dijkstra van het Universiteitsmuseum. Hij pakt de doos waar het geretourneerde ornament in zat en toont het begeleidende kaartje. De dief laat zich niet kennen. Of toch wel?
1 september om 9:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 1 at 9:21 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

1 september om 9:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

september 1 at 9:21 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

René Hoogschagen

Freelance journalist Volledig bio / Full bio.

We hebben het over het pakje waar rector magnificus Cisca Wijmenga onlangs een bedankje over twitterde. De afzender schreef dat hij (of zij) twintig jaar geleden per ongeluk een ornament van de gevel van het Academiegebouw had afgebroken en stuurde deze nu – met excuses voor het ongemak – terug.

Duivenvoer

Het lijkt inderdaad een mannelijk handschrift: weinig rondingen, nogal slordig. Hij studeerde rond 2000, schrijft de dief, dus dat maakt hem nu eind dertig, begin veertig. Maar hij schrijft wel RUG in plaats van RuG, zoals destijds gebruikelijk was. Zou dat erop wijzen dat hij later nog bij de universiteit werkzaam was, of er op een andere manier mee te maken had?

Dan de doos. Die bevatte ooit duivenvoer, zegt een oud etiket. Voor tortelduiven om precies te zijn. Een ander etiket vertelt dat het pakje al op 17 juli om 11:34 uur werd verstuurd. Het lag vervolgens ruim een maand op de werkkamer van Wijmenga tot ze het opende, vanwege corona en vakantie. Maar ja, wie had er rond 17 juli geen tijd om de zolder op te ruimen?

Het ornament zelf is een stevig stuk ijzer. ‘En hij valt er niet zomaar vanaf, daar moet je goed je best voor doen’, zegt Dijkstra. De bladen en het middelste uitsteeksel zijn ook nog eens krom. Dus wat de dief schrijft: ik ging eraan hangen en toen brak het opeens af, is volgens hem onzin.

Renovatie

Vorig jaar bleek overigens dat op dezelfde gevel Minerva geen speer maar een bezemsteel vasthield en dat Mathematica een vergulde passer miste. Het kan dus best zijn dat die tijdens diezelfde renovatie zijn gejat. Kunnen we die spullen dan ook weer verwachten? ‘Dat zou mooi zijn’, zegt Dijkstra. ‘Die wil ik graag terug.’

De museumdirecteur is ambivalent over het hele gebeuren. Dit ornament opnieuw laten maken zal al gauw duizend euro hebben gekost, schat hij. ‘Maar ja, zulke dingen gebeuren nu eenmaal in een studentenstad.’ Hij vindt het ook wel weer grappig. ‘Je wilt ook niet dat iedereen keurig binnen de lijntjes kleurt, maar ik wil het zeker niet aanmoedigen.’

Dijkstra zag er wel een tentoonstelling in. En dus is het opgestuurde ornament binnenkort in de etalage van het Universiteitsmuseum te zien, samen met onder meer de bezemsteel van Minerva.

Ook ooit eens wat gejat van de uni? Breng het naar UKrant en vertel ons je verhaal!

Engels

01 September 2020 | 22-11-2020, 16:21
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties