Wie denkt dat ontgroeningen alleen horen bij prominente pikken, heeft het mis

Ook tijdens de introductie/ontgroening van studieverenigingen gaat het regelmatig mis, zo weet columnist Bauke van der Kooij.

Er is genoeg gezegd en geschreven over ontgroeningen bij studentenverenigingen. Daarmee komen de studieverenigingen goed weg: de zogeheten ‘introkampen’ bij studieverenigingen komen in de praktijk neer op een veredelde ontgroening, terwijl ze het zelf neerzetten als een leuk spelletjesweekend.

Het zijn dan weliswaar mildere ontgroeningen, maar verpakt als een ‘gezellige kennismaking’ nog steeds zo erg dat het ondertussen bij meerdere studieverenigingen geen uitzondering is dat sommige eerstejaars tijdens het introkamp aangeven naar huis te gaan of er tot huilens toe doorheen zitten.

Weliswaar hoef je niet te zoemen voor een Anne-Fleur of een Friso, maar het is ook zeker geen pretje als je door een Jesse of een Renske eerst wordt besmeurd met vies eten en vervolgens hoort dat je, op een korte douchebeurt na (met timer) het hele weekend niet meer mag douchen.

Het is geen pretje als je wordt besmeurd met vies eten

Of dat je door groepsdruk toch gepusht wordt om over je grens te gaan met drinken, zodanig dat je die avond kotsend over een toilet hangt. En o ja: de ochtend er na word je vroeg gewekt om weer verplicht mee te doen aan quasi-vernederende opdrachten.

Wie denkt dat ontgroeningen alleen horen bij prominente pikken heeft het mis. Want geef de gemiddelde student iets van macht en aanzien en zelfs de onschuldige Eline die houdt van high tea en de Simon die op korfbal zit, veranderen tijdens zo’n introductiekamp in onherkenbare karikaturen. Een soort gekke power trip, een beetje wannabe-studentikoos.

Bij een studentenvereniging, ik noem geen namen, kies je zelf om lid te worden, en je weet dat daar een bepaalde initiatie bij hoort. Niet dat ik daar liefhebber van ben (integendeel), maar voor je studievereniging (vaak mede georganiseerd door de opleiding zelf) ga je er niet van uit dat je je hoeft te bewijzen, of dat je je op een bepaalde manier moet gedragen om er bij te mogen horen.

Geef de gemiddelde student iets van macht en ze veranderen in onherkenbare karikaturen

Er komt ook een heel ander publiek op af, zoals eerstejaars die niks hebben met haantjesgedrag, of internationals die vaak niet eens weten hoe de Groningse studentencultuur er uitziet.

Dan kom je bedrogen uit als je had gelezen over een ‘leuk introductiekamp met veel gezelligheid en spelletjes’. Tegelijk is dat kamp wel een belangrijke poort om in contact te raken met je studiegenootjes, maar volgens de studieverenigingen ook ‘een belangrijke manier om bekend te raken met het studentenleven’.

Je wordt gelokt met korting op boeken, maar wordt vervolgens besmeurd met vies eten: een leuke manier om te beginnen aan je studie.

BAUKE VAN DER KOOIJ

5 REACTIES

    • “Jammer dat de Ukrant meegaat […]”

      Dat heet nou een ‘column’; persoonlijke reflecties van een persoon – reflecties die niet per se door anderen gedeeld worden.

      Als je meer door onderzoek gefundeerde artikelen zoekt, zit je bij de column- en opiniesectie per definitie niet goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in