Wetenschappers RUG: We moeten écht anders gaan eten

We moeten echt meer plantaardig gaan eten, zeggen wetenschappers van de RUG. Anders gaan we de strijd tegen de opwarming van de aarde niet winnen.

Van alle broeikasgassen die wereldwijd uitgestoten worden, heeft tweederde te maken met voedsel, becijferde een groep internationale wetenschappers onder leiding van de RUG in een artikel dat vorige week verscheen in Nature Food. Ze bestudeerden consumption-based emissions – de uitstoot ten behoeve van de consument – tussen 2000 en 2019 voor 153 voedselproducten in 181 landen.

Wereldwijd nam de voedselgerelateerde uitstoot in die periode toe met 14 procent, oftewel 2 gigaton aan CO2. Ongeveer 95 procent van die groei komt doordat er meer dierlijke producten – met name rundvlees en zuivel – worden gegeten. En dat gebeurt voornamelijk in China en India, die zich in hoog tempo ontwikkelen.

Emissie blijft toenemen

Maar in 2050 zijn er 9,1 miljard monden te voeden op de wereld en moet de voedselproductie met 70 procent zijn gestegen. De emissie gaat dus alleen maar toenemen, door het groeiende aantal mensen én door hun eetgedrag. 

Volgens eerste auteur Yanxian Li, van de vakgroep Integrated Research on Energy, Environment and Society (IREES) aan de RUG, is het echter moeilijk om mensen snel tot gedragsverandering aan te zetten. ‘We zouden vooral gebaat zijn bij stimulerende maatregelen om consumenten ertoe aan te zetten minder rood vlees te eten of producten te kopen die beter zijn voor het milieu.’

Mede-auteur Klaus Hubacek, hoogleraar science, technology and society, is het daarmee eens. ‘Als mensen wereldwijd hun voedingspatroon veranderen, bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor plantaardige bronnen van proteïne, heeft dit niet alleen een gunstig effect op de uitstoot, maar ook op zaken als zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten.’

Engels

7 REACTIES

 1. Klinkklare onzin.

  Het is niet te bevatten hoe mensen overtuigd geraakt zijn van het waanidee dat koeien slecht zijn voor de aarde, maar zonnepanelen en windmolens niet. De wereld op z’n kop.

  Ik raad iedereen oprecht aan om het boek Sacred Cow van Diana Rodgers en Robb Wolf eens te gaan lezen. Of kijk Return to Eden van Marijn Poels.

  Rood vlees is niet de vijand, niet van de aarde en ook niet van de mens. Lees hierover bijvoorbeeld de Carnivore Code van Paul Saladino, of The Carnivore Diet van Shawn Baker.

   • Ik vermoed dat je dit ironisch bedoelt. Maar het is wel waar wat je zegt, wetenschappelijk onderzoek is niet zonder meer altijd te vertrouwen. Zie de replicatiecrisis in de medische wetenschappen en de psychologie. Verder zijn er altijd figuren zoals Diederik Stapel, maar ook mensen die hun eigen statistiek niet begrijpen, “gekochte” wetenschappers, etc.

    Wetenschappelijk onderzoek is geenszins heilig en zou altijd erg kritisch bekeken moeten worden. En peer review is ook niet all it’s cracked up to be.

 2. Of de schijf van vijf was desinformatie of dit is desinformatie, tenzij het menselijke lichaam plotseling is veranderd.

  • Wat stel je voor? Paar flaconnetjes met Ebola in de drinkwatervoorziening van [vul land met hoog inwonertal in]? Afrika uitroeien? Of gaan we evenredig in elk land een schifting tussen waardige en minderwaardige mensen maken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in