‘Kinderen uitzetten is onverantwoord’

Kinderen die dreigen te worden uitgezet, kunnen ernstige schade oplopen in hun emotionele, sociale en fysieke ontwikkeling. Uitzetten is daarom onverantwoord, schrijft een coalitie van wetenschappers in een ‘schadenota’.
Door Rob Siebelink / Foto Roel Wijnants

Het rapport is geschreven door hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder (Vrije Universiteit) en universitair docenten orthopedagogiek Elianne Zijlstra en Carla van Os, beiden verbonden aan het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht van de RUG.

De nota wordt onderschreven door 38 hoogleraren op het terrein van neuropsychologie, psychologie, psychiatrie, pedagogiek en aanverwante vakgebieden.

Howick en Lili

Aanleiding is onder meer de zaak Howick (13) en Lili (12), de twee Armeense kinderen die na tien jaar verblijf in Nederland afgelopen zomer uitgezet dreigden te worden. Dat gebeurde op het laatste moment toch niet; staatssecretaris Harbers gebruikte toen zijn discretionaire bevoegdheid om van de regels af te wijken.

Maar de kwestie van de twee Armeense kinderen staat niet op zichzelf, aldus de wetenschappers. Er zijn nog vierhonderd kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen maar buiten het kinderpardon vallen. Voor hen dreigt uitzetting.

De opstellers concluderen dat die groep extreem kwetsbaar is vanwege de voortdurende stress en een gebrek aan stabiliteit. Universitair docent orthopedagogiek Elianne Zijlstra van de RUG: ‘De jarenlange angst voor gedwongen uitzetting bedreigt hun ontwikkeling in ernstige mate. Dit heeft grote gevolgen voor hun huidig functioneren en voor hun toekomst. Dat maakt het uitzetten, naar huidige wetenschappelijk inzichten, echt onverantwoord.’

Chronische stress

Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder zegt dat de chronische stress waaraan deze kinderen blootstaan, ernstige gevolgen kan hebben voor hun hersenontwikkeling. ‘Dat maakt dat je inmiddels niet meer kunt verwachten dat ze zich nog kunnen aanpassen aan een nieuwe omgeving na uitzetting.’

De beide beroepsorganisaties van psychologen en pedagogen roepen op de kennis uit de schadenota te benutten voor de besluitvorming over deze kinderen. Ook de beroepsvereniging Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland onderschrijft de schadenota.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties