Wel studentenkorting voor beurspromovendi, maar geen geld of inspraak

Het college van bestuur wil promovendi die op een buitenlandse beurs aan de RUG studeren een S-nummer geven. Maar meer geld en een plaatsje in de medezeggenschap zitten er niet in.

Met een S-nummer kunnen ze studentenkorting krijgen bij bijvoorbeeld de ACLO en het Talencentrum. De RUG wil ze zo ‘meer bieden dan ze nu hebben’, laat woordvoerder Anja Hulshof weten.

Formeel zijn de beurspromovendi namelijk student noch werknemer, en dus hebben ze geen van de voordelen die daarbij horen. 

Gast

Sinds de stopzetting van het experiment met de beurspromendi per september 2024 mag de RUG niet langer PhD’s aannemen met een studentstatus. Promovendi moeten óf in dienst komen en een salaris uitbetaald krijgen met bijbehorende arbeidsvoorwaarden, óf ze komen met een beurs als ‘gast’ van de RUG. 

Maar de buitenlandse beurspromovendi zijn ontevreden. De top-up die de RUG ze geeft bovenop hun beurs is sinds september bijna 400 euro lager dan voorheen: met de Belastingdienst is afgesproken dat beurs plus top-up niet meer mag zijn dan 1875 euro, terwijl veel PhD’ers een bedrag was voorgespiegeld van ‘rond’ de 2000.

De gaststatus zorgt bovendien dat de promovendi niet kunnen meedoen aan verkiezingen voor faculteitsraden of de u-raad. Ook lopen ze studentenvoordeel mis.

Bezuinigingen

Dat laatste hoopt het cvb nu op te lossen door hen toch een S-nummer te geven.  Maar de RUG kan hen niet toestaan mee te doen aan verkiezingen. ‘Vanwege het feit dat ze wettelijk geen student kunnen zijn, hebben ze geen medezeggenschap’, zeg Hulshof.

Ook aan de hoogte van het top-up bedrag kan niet worden getornd, zegt het cvb. Dat komt deels door de landelijke bezuinigingen. Het genoemde bedrag van 2000 euro was ‘ongelukkig’, maar altijd is duidelijk gemaakt dat ‘er op dat moment nog geen besluit was genomen over het exacte bedrag’. 

Rechtszaak

Maar fiscale regels maken het extra ingewikkeld. De RUG maakte tijdens het experiment speciale afspraken met de Belastingdienst over de belastbaarheid van de top-up. Maar een groep MD-PhD’s spande een rechtszaak aan tegen het UMCG, waarin ze stelden dat ze als werknemers behandeld hadden moeten worden en niet als studenten.

 De uitspraak in deze zaak, die in maart wordt verwacht, heeft mogelijk ook invloed op de hoogte van de top-ups. ‘Momenteel gedoogt de Belastingdienst de huidige betalingsafspraken met de RUG. Wanneer de uitspraak bekend is, zal de RUG weer in contact treden met de Belastingdienst om te bespreken wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn’, zegt Hulshof.

Ongelijkheid

De protesterende promovendi hebben intussen met rector magnificus Jacquelien Scherpen gesproken over de situatie. Beurspromovendus Rui Li is blij met de toekenning van een S-nummer, maar is desalniettemin bezorgd. Het stopzetten van het experiment heeft promovendi zoals hij extra kwetsbaar gemaakt, zegt hij. ‘De ongelijkheid is nu nog groter geworden. En dat levert veel stress en frustratie op.’

Hij vreest dat de situatie voor toekomstige buitenlandse promovendi zelfs nog slechter zal worden. Ook houdt hij vol dat de universiteit en graduate schools valse verwachtingen hebben gewekt. ‘Maar de rector zei dat er in de toekomst mogelijk gekeken wordt naar het aanpassen van de top-up.’

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties