‘Wel of geen Yantai?’

Personeelsleden in de universiteitsraad willen RUG-medewerkers en -studenten vragen wat ze vinden van de plannen voor een campus in de Chinese stad Yantai.
Door Peter Keizer

De raadsleden stemmen waarschijnlijk volgende maand over de plannen voor de zustercampus. Voordat ze die stem uitbrengen, willen ze eerst weten wat de studenten en medewerkers ervan vinden.

‘Ik heb van tientallen personeelsleden gehoord dat ze voor zijn, van tientallen dat ze tegen zijn. Van duizenden hoor ik niets. Een raadpleging van het personeel lijkt me daarom een goed idee’, zei personeelslid Casper Albers donderdag in de universiteitsraad.

Referendum

Nicolai Petkov van de Wetenschapsfractie stelde daarom voor een raadgevend referendum te houden aan de universiteit, om duidelijk te krijgen of er wel voldoende steun is voor de campus in China. Maar dat plan stuitte op kritiek. Studentenpartijen SOG en Lijst Calimero zien geen noodzaak voor een referendum.

En ook een van de personeelsleden ziet een volksraadpleging niet zitten. ‘De opkomst is altijd beperkt en de uitkomsten zijn niet scherp, dus ik denk dat we het niet moeten doen’, zei John Hoeks.

De voorstanders spraken daarom af zelf een mail rond te sturen binnen de RUG, waarin personeelsleden en studenten naar hun mening wordt gevraagd. Binnenkort komen de partijen samen om afspraken te maken over de tekst.

English

1 REACTIE

  1. In de woorden van Zadie Smith: “A referendum magnifies the worst aspects of an already imperfect system—democracy—channeling a dazzlingly wide variety of issues through a very narrow gate. It has the appearance of intensification—Ultimate democracy! Thumbs up or thumbs down!—but in practice delivers a dangerously misleading reduction.” Dat gezegd zijnde lijkt enige vorm van raadpleging me zeker een goed en belangrijk idee. Maar liever geen referendum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in