Wekelijks klachten bij gemeente over verhuurders, maar boetes blijven uit

GIULIA FABRIZI en CHRISTOPH SWAIGER

Drie meldingen van ongewenst verhuurgedrag per week krijgt de gemeente Groningen gemiddeld binnen. Toch zijn er drie jaar na de invoering van de nieuwe verhuurvergunning nog geen boetes uitgedeeld en is er geen enkele vergunning ingetrokken.

Meldingen gaan onder meer over zaken als te hoge huren, het niet terugkrijgen van borg of intimiderend gedrag van verhuurders. Maar, zegt een beleidsmedewerker van de gemeente: ‘De gemeente is geen mediator en helpt studenten niet in individuele zaken.’ 

Wel worden de signalen van ongewenst verhuurgedrag onderzocht. ‘Dit betekent dat als een verhuurder zich slecht gedraagt, hij zijn vergunning kwijt kan raken’, zegt ze. Dat is wel een allerlaatste redmiddel, benadrukt ze. Het is tot nu toe dan ook nog niet ingezet, evenmin als het uitdelen van boetes.

Meldpunt

De gemeente voerde in 2019 een nieuwe verhuurvergunning in om misstanden op de huurmarkt aan te pakken. Misstanden die vooral bij studenten voorkomen, omdat zij het vaakst van particuliere pandjesbazen huren. 

Tegelijkertijd riep de gemeente samen met de Groninger Studentenbond (GSb) ook het meldpunt Melding Ongewenst Verhuurgedrag in het leven. Via deze weg hoopten GSb en gemeente beter zicht te krijgen op verhuurders die de regels aan hun laars lappen.

Verbeteringen

Hoewel er tot nu toe geen harde sancties zijn opgelegd, ziet de gemeente wel verbeteringen op de huurmarkt sinds de invoering. Zo kwamen er aanvankelijk vooral klachten over intimidatie binnen en nu klachten over particuliere problemen zoals te hoge huren, blijkt uit een evaluatie uit 2021. Doordat verhuurders het risico lopen hun vergunning kwijt te raken, houden ze zich beter aan de regels, denkt de gemeente.

Daar waar structureel klachten over een verhuurder binnenkwamen, was dat aanleiding om met die persoon te praten. Volgens de gemeente leiden zulke gesprekken tot verbetering en is het daarom nog niet nodig geweest vergunningen in te trekken. 

Minder bang

GSb-voorzitter Leon van der Deure is tevreden over het meldpunt. Tot een maand geleden kwamen alle meldingen bij de GSb binnen, die ze vervolgens doorspeelde aan de gemeente. ‘Dit is een manier waarop mensen hun verhaal kunnen delen. En daar doet de gemeente wel iets mee’, zegt hij.

‘Lange tijd zijn mensen bang geweest om melding te doen van misstanden’, zegt Van der Deure. ‘Maar die angst wordt wel minder.’ Volgens hem deels doordat de meldingen anoniem gedaan kunnen worden en deels doordat het meldpunt met de jaren bekender is geworden. ‘Als we een campagne voeren, zoals aan het begin van het jaar, dan verdubbelen de klachten in de periode erna.’

‘Is de cultuur van intimidatie en louche pandjesbazen opgelost? Nee, nog niet’, zegt hij. ‘Maar dit is een goede stap om het grotere probleem aan te pakken.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties