Weinig animo voor subsidie internationalisering

Weinig animo voor subsidie internationalisering

Studentenorganisaties kunnen dit jaar aanspraak maken op minder geld om internationalisering en inclusie te bevorderen. Het CUOS, dat de subsidie hiervoor verdeelt, verlaagt het totaal beschikbare bedrag met 5000 euro. Het potje kwam de afgelopen jaren telkens niet op.
14 september om 13:11 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 14 at 13:11 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Yelena Kilina

14 september om 13:11 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Yelena Kilina

september 14 at 13:11 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Yelena Kilina

International editor Volledig bio International editor Full bio

In 2019 ontvingen 33 studentenorganisaties een financiële bijdrage van in totaal 23.172 euro, staat in het jaarverslag van het CUOS te lezen. Maar in 2020 deden slechts 23 verenigingen een aanvraag en werd er 10.829 euro uitgekeerd aan twintig van hen. Het CUOS heeft daarom besloten om de subsdie voor internationalisering dit jaar te verlagen van 30.000 naar 25.000 euro. Hierna gaat het bedrag, dat beschikbaar wordt gesteld door de RUG, jaarlijks met nog eens 5000 euro extra omlaag.

Communicatiemanager Sue Mae Klein benadrukt dat het CUOS op zoek is naar andere activiteiten om op grond van deze regeling te subsidiëren. Het geld wordt nu gebruikt voor evenementen, maar ook om officiële documenten en de websites van verenigen te laten vertalen in het Engels. ‘En veel verenigingen hebben dit al gedaan’, verklaart ze het lagere aantal subsidieaanvragen.

Nieuwe verenigingen

Voor een andere beurs, die bedoeld is voor het oprichten van nieuwe internationale studentenorganisaties, zijn dit jaar helemaal geen aanvragen binnengekomen. Deze beurs wordt teruggebracht van 2000 tot 1500 euro. Het CUOS vermoedt dat alle internationale verenigingen inmiddels geformaliseerd zijn. Het budget is desondanks niet helemaal geschrapt, legt Klein uit, ‘omdat we denken dat het gebruik ervan per jaar varieert’. In 2019 werd er in totaal 1265 euro uitgekeerd aan twee organisaties.

Het CUOS brengt de beurzen niet specifiek onder de aandacht, geeft Klein toe. ‘Maar alle belangrijke informatie is te vinden op onze website, en we staan in nauw contact met het internationale studentenplatform GISP, om ervoor te zorgen dat we weten hoe we organisaties kunnen helpen die zich op internationals richten.’

Proactief

De studentenfracties in de universiteitsraad vinden dat het CUOS proactief verenigingen zou moeten benaderen over de subsidies. ‘Dan komen er in de toekomst misschien meer aanvragen binnen’, zegt Rozemarijn Gierkink van Lijst Calimero. ‘5,000 euro minder per jaar betekent dat het budget binnen vijf jaar helemaal weg is. En wij denken niet dat het probleem met inclusie binnen die tijd helemaal opgelost is.’

Ook David Jan Meijer van De Vrije Student stelt dat internationalisering een proces is. Dus hoewel organisaties na verloop van tijd minder geld van de universiteit nodig hebben, ‘zijn we nog niet op dat punt beland’.

Christopher de Bruijn van SOG kan zich wel vinden in de keuze. ‘Het CUOS wil de subsidie niet schrappen of inkrimpen’, vindt hij, maar hem juist herzien, om ervoor te zorgen dat het geld efficiënter wordt besteed.

‘Wij willen het gesprek aangaan met de universiteit om te zien wat hierin verbeterd kan worden’, zegt Klein.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties