Weer fraudezaak op de RUG, 1,2 miljoen euro weggesluisd

Medewerkers sluisden 1,2 miljoen euro weg

Weer fraudezaak op de RUG

Drie medewerkers van de Faculteit der Letteren van de RUG zijn ontslagen of hebben een ‘ernstige waarschuwing’ gekregen. Zij hebben 1,2 miljoen euro aan publiek geld weggesluisd naar hun eigen stichting NOHA.
13 januari om 21:01 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
januari 13 at 21:01 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

13 januari om 21:01 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

januari 13 at 21:01 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Met de oprichting van de stichting NOHA Groningen (SNG) hebben de drie medewerkers volgens de RUG ‘een vehikel gecreëerd om subsidiegelden en publiek geld buiten de RUG om te organiseren’. NOHA staat voor Network on Humanitarian Action, een internationaal masterprogramma voor studenten die hulp willen bieden in crisisgebieden.

Op briefpapier en met stempels van de RUG zijn contracten aangegaan met externe partners waarbij het bankrekeningnummer van de stichting werd vermeld, meldt de universiteit maandagavond.

Forse bedragen

Op deze manier kon een van de medewerkers forse bedragen aan onkosten declareren en extra betalingen doen aan zichzelf, andere medewerkers en externen zonder enig toezicht, zo blijkt uit onderzoek dat de RUG vorig jaar liet instellen.

De universiteit noemt de ‘geconstateerde feiten ernstig’ en heeft aangifte gedaan van fraude en valsheid in geschrifte. Tegelijk is beslag gelegd op het banktegoed van de stichting. Tenslotte is een civiele procedure gestart tegen SNG en een van de betrokken medewerkers.

Twijfels

In maart vorig jaar rezen na een tip van een Europese partner twijfels over de financiering van het NOHA-programma. Het vermoeden bestond dat publiek geld (subsidiegeld en collegegeld van studenten) dat bestemd was voor de RUG niet of niet rechtstreeks bij de universiteit terecht is gekomen, maar bij SNG.

De stichting is naar nu blijkt buiten medeweten van de universiteit opgericht door de drie medewerkers van letteren. SNG heeft als vestigingsadres hetzelfde adres als dat van de faculteit. De betrokken medewerkers waren in afwachting van het onderzoek al van (een deel van) hun taken ontheven.

Vertrouwen geschaad

Collegevoorzitter Jouke de Vries reageert geschrokken op de bevindingen van de onderzoekers. ‘Het vertrouwen van de studenten, de partneruniversiteiten en de Europese Commissie is door het handelen van de betrokkenen ernstig geschaad’, zegt De Vries.

De Vries wijst er verder op dat de RUG ‘vaker te maken heeft gehad met incidenten’. ‘We zullen de casuïstiek gebruiken om binnen de universiteit duidelijk te maken dat we dit anders willen. We hebben duidelijke regels voor integriteit, het is van groot belang dat medewerkers zich daar ook naar gedragen.’

De RUG werd drie jaar geleden ook opgeschrikt door een omvangrijke fraudezaak. Het toenmalig hoofd technisch beheer bleek samen met anderen de universiteit voor 1,1  miljoen euro te hebben benadeeld. De manager kreeg een celstraf van drie jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties