We zijn nog niet af van Nijenborgh 4

Het is nog onduidelijk of de rechtszaak rond de nieuwe Feringa Building zorgt voor extra vertraging in de bouw. Maar zelfs als alles op rolletjes blijft lopen: van Nijenborgh 4 zijn we waarschijnlijk nog niet af.
Door Christien Boomsma

De onderzoekers van Nijenborgh 4 kunnen niet wachten tot het Feringa Building eindelijk af is. Hun huidige gebouw is zwaar verouderd. Er zijn problemen met de klimaathuishouding, met de waterleidingen en het bevat asbest. Het was dan ook de bedoeling het gebouw af te breken zodra het hypermoderne Feringa Building in 2023 klaar zou zijn.

Maar de kans dat dit werkelijk gebeurt, wordt snel kleiner. Want de Faculty of Science and Engineering moet een oplossing bedenken voor het ruimtegebrek van vijf- tot zesduizend vierkante meter dat er na de bouw van de Feringa Building nog altijd zal zijn.

‘We kunnen niet alvast nog een nieuw gebouw neerzetten. Dus de default position is om te kijken wat we moeten doen met het oude Nijenborgh 4’, zegt portefeuillehouder middelen Dick Veldhuis van de faculteit.

Denkrichtingen

Veldhuis schat dat er een of twee ‘traversen’ – of bouwdelen – blijven staan. Daarnaast kunnen ook collegezalen behouden blijven om een tekort aan onderwijsruimte op te vangen.

Het zijn ‘denkrichtingen’, benadrukt Veldhuis. Maar duidelijk is dat de snel groeiende faculteit iets moet doen om al het onderwijs en onderzoek goed door te laten lopen. En aangezien er op dit moment nog geen enkel plan is in de richting van nieuwbouw, de RUG door het rapport Van Rijn een structurele korting van tien miljoen boven het hoofd hangt en bouw van een nieuw pand al gauw tien jaar in beslag neemt, acht Veldhuis het ‘bijna onvermijdelijk’ dat een deel van Nijenborgh nog in gebruik zal blijven.

Het gebouw zal dan wel flink aangepakt moeten worden, want de laatste jaren is weinig aan structureel onderhoud gedaan. ‘Op dit moment is het pappen en nathouden om te zorgen dat we een veilige werkomgeving voor studenten en medewerkers hebben’, zegt Veldhuis. ‘Mocht het college van bestuur toch besluiten hier langer mee door te gaan, dan moeten er structurele aanpassingen komen om het te renoveren en geschikt te maken voor de komende decennia.’

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in