Wat kun je doen tegen je rottige buren? RUG-juristen geven gratis raad

Wordt de herrie van je buren je te veel? Zijn de geuren uit het buurraampje niet meer te harden? Weet je niet wat je daartegen kunt doen? De RUG geeft gratis juridisch advies.
Door Giulia Fabrizi

Juristen van de RUG hebben een website opgezet waar iedereen die te maken heeft met overlast door buurtbewoners, gratis juridisch advies kan ontvangen. De site is ontwikkeld door hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols en docent en onderzoeker IT-recht Laurent Jensma.

De website blijkt geen onnodige luxe, want de CBS Veiligheidsmonitor en het WoonOnderzoek wijzen uit dat 29 procent van huurders en woningeigenaren wel eens te maken heeft met burenoverlast. Bovendien blijkt uit de cijfers dat de overlast toeneemt.

Persoonlijk

Een website die persoonlijk advies geeft is handig, omdat mensen vaak niet meteen weten wat ze bij burenoverlast kunnen doen. Welke instantie ze bijvoorbeeld kunnen benaderen en of dat überhaupt zin heeft.

Op de website kan een gebruiker aan de hand van gestelde vragen zijn persoonlijke situatie schetsen, zonder zijn persoonsgegevens achter te laten. Op basis van de kenmerken die de gebruiker invoert, genereert de website passend advies. ‘Het is echt geavanceerd en kwalitatief hoogstaand’, zegt medeontwikkelaar Jensma. ‘Er zijn meer dan zeshonderd variaties mogelijk.’

Individuele vragen

Medeontwikkelaar Vols is gespecialiseerd in burenruzies en wordt naar eigen zeggen vaak om advies gevraagd.  ‘Het is voor mij helaas niet mogelijk om al die individuele vragen te beantwoorden’, zegt hij.

Hij noemt de ontwikkeling van de nieuwe website een mooi voorbeeld van een ‘instrument waar de maatschappij echt wat aan heeft’.

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties