Wat gebeurt er met de studiebeursgelden?

Wat gaat er gebeuren met de studiebeursgelden?

De RUG mag vanaf nu investeringen doen uit de studievoorschotmiddelen, maakte onderwijsminister Ingrid van Engelshoven vandaag bekend. Wat betekent dat voor de universiteit en de (oud-)studenten?
5 november om 14:14 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
november 5 at 14:14 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

5 november om 14:14 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

november 5 at 14:14 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Wat zijn dat ook alweer, de studievoorschotmiddelen? 

Dat is het geld dat de overheid overhoudt sinds ze alleen nog maar leningen verstrekt aan studenten. Voor 2015 ontvingen studenten een basisbeurs. Haalde je binnen tien jaar je diploma, dan hoefde je de beurs niet terug te betalen. Nu kun je alleen nog een ‘studievoorschot’ krijgen. Dat is een lening die je afsluit bij DUO en die je altijd moet terugbetalen. 

Daar houdt de overheid dus flink wat geld aan over. Waar wordt dat voor gebruikt?

Het geld wordt verdeeld over alle Nederlandse universiteiten en hogescholen. De instellingen mogen zelf bepalen hoe ze het willen inzetten, zolang het maar de onderwijskwaliteit voor alle studenten verbetert. 

Onder de noemer ‘Kwaliteitsafspraken’ hebben de universiteiten de afgelopen jaren nagedacht over de inzet van het geld. De plannen die uit de gesprekken voortkomen, worden ingeleverd bij onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Zij beoordeelt of de plannen daadwerkelijk de kwaliteit van het hoger onderwijs verbeteren. 

Heeft de RUG al een plan ingestuurd? 

Jazeker. De RUG stuurde haar plan in maart naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van Engelshoven keurde het in augustus goed en daardoor is de RUG een van de tien universiteiten die verzekerd zijn van de extra bijdrage tussen 2021 en 2024. 

Hoewel dit het eerste grote plan is waarvoor de studiebeursgelden worden gebruikt, heeft de RUG voor dit jaar al zeven miljoen extra subsidie gekregen. Dat geld is onder meer ingezet om extra studentpsychologen en studieadviseurs aan te nemen; een van de plannen die ook in de Kwaliteitsafspraken is vastgelegd. 

Worden de mensen die voor 2021 afstuderen gecompenseerd? Zij profiteren niet van de investeringen, maar hebben er wel aan meebetaald. 

Het korte antwoord is: ja. Studenten die tussen september 2015 en augustus 2019 voor het eerst studiefinanciering kregen en onder het leenstelsel vallen, krijgen na hun afstuderen een ‘studievoucher’ van ongeveer 2000 euro. 

Dus studenten krijgen 2000 euro teruggestort op hun rekening?

Nee, dat niet. De studievoucher is een tegoedbon die je kunt inzetten als je na je afstuderen nog een opleiding wilt volgen. Je krijgt dan korting op het collegegeld, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet je als WO-student minimaal je masterdiploma hebben gehaald en dat binnen tien jaar. 

Verder mag je pas vijf jaar na je afstuderen met de vervolgopleiding starten en moet je er dan binnen vijf jaar mee klaar zijn. De korting geldt alleen voor een geaccrediteerde opleiding. Wat dat laatste betreft zit je bij de meeste universitaire nascholingstrajecten goed.  

05 November 2019 | 22-11-2020, 16:18
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties