In Amsterdam, Nijmegen en Utrecht voeren pro-Palestina-activisten weer bezettingen uit op de universiteit, maar op de RUG lijkt het rustig. Is dat ook zo?
Precies een jaar geleden bezetten studenten van de groep Encampment RUG het Harmonieplein en sloegen daar wekenlang hun tentenkamp op. Nu is er van pro-Palestina-activisme weinig meer te merken op de RUG, afgezien van wat Palestijnse vlaggen tijdens de demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs, afgelopen maart.
Ondertussen wordt er op andere universiteiten in Nederland wel weer actief actie gevoerd. Vorige maand greep de ME in tijdens de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen werden vorige week arrestaties verricht nadat demonstranten een universiteitsgebouw binnendrongen. En in Utrecht bezetten studenten voor de tweede keer sinds vorig jaar de binnentuin van de universiteitsbibliotheek.
Maar helemaal stil is het hier in Groningen niet. Encampment RUG organiseerde het afgelopen jaar wel elders in de stad demonstraties en evenementen om fondsen te werven, en wil komende donderdag een sit-in houden in het Academiegebouw ter herdenking van de Nakba, de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 waarbij 750.000 Palestijnen gedwongen werden hun huizen te verlaten.
Seminars
Ondertussen kiest RUG Students and Staff for Palestine – een voortzetting van de medewerkersgroep die vorig jaar werd opgericht om de studenten van het tentenkamp te steunen – voor een andere aanpak: een seminarreeks over Palestina.
‘Die is tot nu toe een groot succes geweest, en een manier voor academici om zich – op een voor ons vertrouwde manier – te verhouden tot een schijnbaar onoplosbare situatie’, zegt universitair docent fonologie Alexander Martin.
De seminars staan open voor iedereen op de universiteit en voor verschillende standpunten, benadrukt Martin, zelf Joods. ‘Natuurlijk ben ik het niet met alles eens wat op deze bijeenkomsten gezegd wordt; dat is juist de essentie van een debat. Maar ik heb genoten van de kritische discussies.’
Apartheid
De groep organiseert haar evenementen binnen de universiteit, maar dat ging niet zonder problemen. Zo had het faculteitsbestuur van letteren onlangs problemen met een evenement waarin het woord ‘apartheid’ voorkwam. Volgens Martin dacht het bestuur dat er externe mensen bij betrokken waren, maar dat waren twee experts van de Erasmus Universiteit die de groep uitgenodigd had.
‘Uiteindelijk hebben we een compromis bereikt waardoor het evenement door kon gaan, maar ik vind het problematisch dat het management zich bemoeit met de woordkeuze waarmee we onderzoek bespreken’, zegt Martin. ‘De RUG voelt in mijn ervaring niet als een veilige plek om kritisch te zijn op Israël of om het sociale en politieke conflict in Palestina te bespreken.’
Gesprek
De groep heeft ook gevraagd om in gesprek te gaan met het college van bestuur over veiligheidskwesties rond studentenprotesten, zegt Martin. ‘Er is steeds meer geweld op campussen in het land, en daar maken wij ons grote zorgen over.’
Ze stuurden in maart een brief, maar hebben naar eigen zeggen nog geen reactie gekregen. ‘We hebben begrepen dat daar aan gewerkt wordt, maar het is jammer dat het zo lang duurt.’
Deze donderdag is er weer een seminar, dit keer over de diversiteit aan gebarentalen in Palestina, en de sociale en politieke oorzaken daarvan.
Voorwaarden bij reserveren
De letterenfaculteit laat in een reactie weten dat bij het reserveren van zalen standaard een aantal voorwaarden worden gesteld. Zo mogen alleen evenementen gehouden worden in academische context (onderwijs- of onderzoeksgerelateerd) en mogen zalen niet gereserveerd worden namens een externe partij.
Regelmatig is er bij een zalenreservering contact met de organisatoren om te controleren of aan de voorwaarden voldaan wordt, aldus een woordvoerder van letteren.
‘In dit geval is er door de faculteitsbesturen van letteren en rechten contact geweest met de organisatoren van beide faculteiten, omdat de bijeenkomst eerst ingestoken leek als een politieke bijeenkomst in het kader van de Israeli Apartheidsweek. Bij het evenement op 28 maart bleek de academische setting goed geborgd. Het voldeed aan alle voorwaarden en dus werd toestemming gegeven.’
De reactie van de letterenfaculteit is na de eerste publicatie toegevoegd.