Zo overleef je in Groningen: Waar kan ik studeren?

NIVINE DE JONG / VIDEO DOOR LIDIAN BOELENS

Je bent er nu waarschijnlijk nog niet mee bezig, maar die tentamens en essays komen eerder dan je denkt. Studeren en schrijven kan natuurlijk thuis, maar wat als je daar wordt afgeleid?

Allereerst zijn er de universiteitsbibliotheken. De UB binnenstad, door de meeste mensen UB genoemd, staat tegenover het Academiegebouw en is met vier verdiepingen en veel verschillende zalen de grootste.

Het is ook de bieb met de ruimste openingstijden: tijdens tentamenperiodes van 8:30 tot middernacht. Je kunt je laptop meenemen en aan een studieplek met stopcontact werken, of gebruik maken van een biebcomputer.

In de rij

Vlak voor en tijdens tentamenperiodes moet je voor de UB wel vroeg uit de veren. Het is een gewilde studieplek en mensen staan er ’s morgens vroeg al voor in de rij.

Als er geen coronamaatregelen gelden tenminste. Door de afstandsmaatregel van anderhalve meter kan slechts een klein deel van de UB worden gebruikt. Wil je hier een dagdeel studeren? Dan moet je dat van tevoren online reserveren.

Meerdere faculteiten bieden een kleinschaligere bibliotheek aan. Op internet vind je gemakkelijk die van jouw faculteit. De twee meest gebruikte zijn de Centrale Medische Bibliotheek en de Letterenbibliotheek. Deze twee bibliotheken hebben meerdere zalen waar gestudeerd kan worden.

Buiten de uni

Sinds vorig jaar heeft het Forum Groningen, dat futuristische gebouw achter de Grote Markt, ook studieplekken. Studenten komen hier meestal op af als ze de UB te druk vinden. Het Forum biedt net als de UB studieplekken met stopcontacten, wifi (eduroam) en met als extra bonus een fantastisch uitzicht over Groningen.

Als je in stilte wilt werken, is er zelfs een speciale stiltevleugel. Bijkomende voordeel is dat het Forum van alles in huis heeft, van restaurantjes tot de openbare bibliotheek en van bioscoopzalen tot het stripmuseum. Genoeg te doen als je pauze neemt.

Cafeetjes

Als je niet per se een stilteplek zoekt maar gewoon buitenshuis wilt werken, kun je ook goede terecht in een van de vele cafeetjes. Zo heeft de UB op de onderste verdieping een Starbucks, waar je met koffie en al kunt studeren. Ook de Coffee Company in de binnenstad is een veelgebruikte studieplek.

Wil je jouw perfecte spot ontdekken? Loop dan eens door de straten rondom de UB. Het barst daar van de koffietentjes waar je ook met laptop mag zitten. Grote kans dat jouw favoriet er ook tussen zit.

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in