VU schaart zich achter Black Lives Matter en doet zelfonderzoek

VU schaart zich achter Black Lives Matter

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we (opmerkelijk) nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: VU Amsterdam steunt in verklaring protestbeweging Black Lives Matter.
Samengesteld door Rob Siebelink
13 juni om 9:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
juni 13 at 9:36 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

VU schaart zich achter Black Lives Matter

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam gaat onderzoek doen naar ongelijkheid binnen de organisatie en de aangeboden lesstof. Dat doet ze naar aanleiding van de protesten van de Black Lives Matter-beweging.

De VU zegt achter die protesten te staan en wil daarom kritisch naar zichzelf kijken. ‘We kijken hoe we de kansenongelijkheid bij een academische loopbaan kunnen doorbreken zodat ons personeelsbestand een betere afspiegeling wordt van onze multiculturele studentenpopulatie.’

In een verklaring op de site van de VU staat dat de huidige ontwikkelingen vragen om ‘concrete maatregelen en een debat dat veel te lang door veel te veel mensen uit de weg is gegaan’. Daarom wil de VU ook de lesstof kritisch onder de loep nemen en kijken of die recht doet aan de diversiteit van haar studenten.

Verder wil de uni met studenten en medewerkers in gesprek. ‘Gesprekken met moeilijke vragen en pijnlijke antwoorden dwingen ons om naar ons eigen verleden te kijken, ons eigen handelen, onze eigen structuren en onze eigen vooroordelen en vanzelfsprekendheden.’

‘Kwaliteit onderwijs daalt als er meer online moet’

‘Een simpele verschuiving van fysiek naar online onderwijs haalt de kwaliteit naar beneden.’ Dat schreven UvA-hoogleraar Tom van der Meer en zijn VU-collega Jeroen de Ridder afgelopen week in een opiniestuk in de Volkskrant.

Het duo vindt dat de coronacrisis geen excuus mag zijn om studenten te weren uit de spitstijden van het openbaar vervoer.

‘Zonder verdere aanpassingen leidt online-onderwijs tot gevoelig kwaliteitsverlies, oplopende werkdruk en een verstoorde werk-privébalans bij docenten en studenten, met studievertraging, teruglopende studierendementen en burn-outs als gevolg.’ Lees het hele opinieartikel hier.

De rectoren van de Nederlandse universiteiten, onder wie RUG-rector Cisca Wijmenga, riepen beleidsmakers en het OV vorige week ook op om de student niet ‘achteraan in de rij te zetten’.

Lijsttrekker Maastricht beticht van onrechtmatig optreden

De lijsttrekker van de Maastrichtse studentenpartij Novum zou de gedragscode hebben geschonden tijdens de verkiezingen van de universiteitsraad vorige week. Meerdere studentenpartijen hebben een klacht ingediend, schrijft de universiteitskrant Observant.

Het Novum-lid Thomas Vaessen zou tijdens de verkiezingen een bericht met een link naar studenten hebben rondgestuurd met de oproep om op hem te stemmen. Wie daarop klikte, bracht automatisch zijn stem uit, zo luidt het verwijt.

Komende week houdt de afdeling juridische zaken een hoorzitting over de kwestie. Vaessen liet Observant alvast weten dat de zaak ‘kant noch wal raakt’.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties