Voorzichtig proeven aan het nieuwe leven

Veel feestjes, keihard blokken, ontsnappen aan het ouderlijk huis; dat verwachten KEI-lopers van hun studententijd. Maandagavond ontmoetten de aanstaande studenten hun KEI-groepje en KEI-leiders. UKrant sloot zich deze eerste avond aan bij een KEI-groep om de sfeer te peilen.
Door Joas de Jong

In het huis van KEI-mama Anne Veldink, studente aan de Hanzehogeschool, is de sfeer bij binnenkomst nog een beetje tam. Voorzichtig kijken de aankomende studenten om zich heen, wachtend tot iemand het woord neemt. Ondertussen neem ik alvast een biertje, maar de studentikoze drankcultuur zit er bij de KEI-lopers nog niet echt in.

Na een half uur zijn ze nog niet compleet. Groningen mag dan wel klein zijn, maar verdwalen kan altijd gebeuren. Als iedereen er eenmaal is, begint KEI-leider Marit Coster met een algemeen praatje. Regels over alcohol, drugs en veiligheid; natuurlijk van belang tijdens zo’n introductieweek.

De eerste grapjes worden gemaakt en de biertjes gaan nu ook open. Uit de keuken komen wat dampende schalen met lasagne en pasta, waardoor de kamertemperatuur gelijk met een paar graden stijgt.

Studie op de eerste plaats

Sommigen in het KEI-groepje hebben hun plan al klaar en hebben zich ingeschreven voor Albertus, Cleopatra of Dizkartes. Anderen willen de komende week nog kijken of een vereniging wat voor hen is. ‘Studie komt op de eerste plaats’, zegt aankomend student Media Studies Luuk Gelderman. ‘Maar ik heb me vandaag ingeschreven bij Cleopatra, daar heb ik nog genoeg tijd voor.’

Voor de eerstejaars breekt nu een nieuwe tijd aan; het begin van hun volwassen leven. Esthy Meijer, die Global Responsibility and Leadership gaat studeren, verwacht dat ze de komende tijd veel zal leren over verantwoordelijkheid. Ze heeft al een tijd in Ghana op zichzelf gewoond en gaat nu op kamers.

Financieel komen ze ook voor hete vuren te staan, denken deze KEI-lopers. Bijna iedereen gaat maximaal lenen, allemaal willen ze ook een bijbaan zoeken. Financieel zien ze de toekomst roodkleurig, niet rooskleurig.

Gewoon proberen

Het motto van Joris Kok komend jaar wordt: ‘Gewoon proberen en als het fout gaat, meer je best doen.’ In september begint hij met zijn studie kunstgeschiedenis, die hij in drie jaar hoopt af te ronden. Daarna wil hij misschien kunsthandelaar worden, vertelt hij. De rest van de groep zit hem al helemaal zitten bij Tussen Kunst en Kitsch.

Eerst die studie afronden, maar daar denken ze nu even niet over na. De KEI-week is nog maar net begonnen; het is tijd te proeven van hun nieuwe leven en daar volop van te genieten.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties