Woensdagmiddag. Zojuist gearriveerde studenten proberen hun fietsen uit op de parkeerplaats aan de Kornoeljestraat. Charlène Chabert, een studente uit Frankrijk, wacht boven tot het tijd is voor haar laatste informaticatentamen. Het tentamen vindt om half zeven ’s avonds plaats.
‘De afgelopen drie weken heb ik elke week een tentamen gehad’, legt ze uit. Ze staat in een lege kamer die alvast gereed is gemaakt voor de komst van een nieuwe bewoner. Zelf verblijft ze met twee andere studenten in een kamer aan de overkant van de gang in het SSH-gebouw aan de Kornoeljestraat. ‘De timing is lastig. Ik ga mijn eerste week colleges in Frankrijk missen.’
Dilemma
De huurovereenkomst van de uitwisselingsstudenten van het eerste semester loopt af op 31 januari, terwijl het nieuwe contract op 1 februari ingaat. In die 24 uur zijn de gemeenschappelijke ruimtes en slaapkamers in de panden van SSH brandschoon gemaakt, maar een aantal vertrekkende studenten kwam voor een dilemma te staan: ze moesten hun kamer uit, terwijl ze nog tentamens hadden.
In het gebouw waar Chabert woont, hebben sommigen het net als zij opgelost door hun intrek te nemen in kamers waar andere uitwisselingsstudenten een paar dagen eerder uitgetrokken zijn. Volgens de bewoners liet SSH hen een paar weken voor de kerstvakantie weten dat er een probleem was met de timing van het einde van de huurperiode en het einde van de tentamenperiode.
Aflopend
Een aantal RUG- en Hanzefaculteiten bood studenten die moesten verhuizen de mogelijkheid om hun tentamens voor de kerstvakantie te doen.
Maar volgens Jan Wolthuis, beleidsmedewerker Onderwijs & Studenten, valt niet bij te houden hoeveel studenten last hebben van hun aflopende huurcontract. Wel is bekend dat minstens 500 studenten op dinsdag uit hun SSH-kamers vertrokken en dat er op woensdag ongeveer 520 arriveerden om hun semester in Nederland te beginnen. Buitenlandse studenten hoeven niet per se een woning van SSH te huren, maar menig uitwisselingsstudent betrekt een van de ongeveer 1500 kamers die de organisatie in Groningen bezit.
‘Het komt niet zozeer door SSH. Dit is een probleem dat de universiteit voor zichzelf heeft gecreëerd’, zegt Wolthuis. Het rooster van het studiejaar – de tentamens voor het eerste semester zijn pas na de kerstvakantie – zorgt ervoor dat studenten van het eerste semester soms in februari nog tentamens hebben.
Academische kalender
Het is een terugkerend thema. In 2016 konden sommige nieuwe studenten hun SSH-kamer niet in, omdat het huurcontract van het eerste semester pas één dag voor aanvang van het tweede semester afliep.
‘Elk jaar lopen we tegen hetzelfde conflict aan. Afhankelijk van op wat voor dag 1 februari valt, is een van de twee groepen altijd de dupe’, zegt Wolthuis. Een oplossing is moeilijk, omdat de academische kalender van de RUG jaren van tevoren wordt vastgesteld.
Hotels en hostels
Volgens Jolien Stokroos, de manager van de Groningse tak van SSH, is de organisatie op zoek naar andere mogelijkheden. Zo praat de woningstichting met hotels en hostels over de mogelijkheid om studenten er met korting onder te brengen, als ze een paar weken langer in Groningen moeten blijven. ‘Dat zal dit studiejaar helaas niet meer lukken, maar we hopen dat we studenten vanaf volgend jaar deze optie kunnen bieden’, zegt Stokroos.
Het lijkt erop dat de academische kalender ook in het tweede semester problemen zal opleveren voor uitwisselingsstudenten: de cijfers van hun tentamens worden in juli bekendgemaakt, terwijl hun huurcontract al in juni afloopt.