Weer een incident, Vindicat wordt strenger
Weer een incident, Vindicat wordt strenger
Rector Giezen was eerder helder over de slagkracht van zijn bestuur nadat twee weken geleden een huisfeest met honderd man in een Vindicathuis door de politie werd opgebroken.
‘Ik kan er wel boos over zijn’, zei hij toen, ‘Maar ik kan er vanuit onze statuten geen consequenties aan verbinden. Dat kan alleen bij incidenten binnen de sociëteit of tijdens officiële Vindicat-evenementen. Achter de voordeur heb ik rechtsgeldig niets te zeggen, ook al is het een Vindicathuis.’
Een week na het huisfeest bleek dat Vindicatleden een busfeest hadden gehouden met dj, drank en lachgasballonnen, waarbij alle coronaregels aan de laars werden gelapt.
Tot aan de Groningse gemeenteraad aan toe werd er verontwaardigd gereageerd. De VVD stelde dat de leden de cultuurverandering die de vereniging in 2016 inzette, duidelijk tegenhouden. De maat voor de liberalen is vol. Zij vroegen burgemeester Koen Schuiling harder van leer te trekken; trek eventuele financiële steun in en sluit Vindicat uit van officiële gelegenheden in de stad.
Verontwaardigd
Rector Giezen begrijpt dat mensen verontwaardigd reageren als ze horen dat leden van de vereniging zich niet aan de coronaregels houden. Want dat is niet voor het eerst.
In het voorjaar wachtte een groep eerstejaars dicht op elkaar voor ze de kroeg in mochten. Daarna waren er leden, onder wie iemand van het bestuur, die een illegaal privéfeestje hielden in het Vindicatgebouw. En tijdens een persconferentie van premier Rutte eind september over de coronamaatregelen zat een grote groep leden hutjemutje op het balkon achter het verenigingsgebouw op elkaar en werd er volop geknuffeld.
Maatregelen
‘Als het bij de vereniging gebeurt, nemen we ook direct maatregelen’, zegt Giezen. Zo plaatste het bestuur dranghekken en een portier om de rijen naar de kroeg (toen dat nog kon) coronaproof te houden. Er werden nieuwe sloten op de achterdeur naar het balkon geplaatst.
En het bestuurslid die de deur naar de kroeg opende, terwijl dat niet mocht, is geen bestuurslid meer. ‘Verder kunnen we vooral preventief werken, door bijvoorbeeld wekelijks met huisoudsten te praten en met politie en de veiligheidsregio in contact te staan als we vermoeden dat er grote feesten worden gehouden.’
Straffen
Tegen de verwachtingen in, lukte het Vindicat na het busfeest wel om consequenties aan het gedrag van individuele leden te verbinden. Nadat het bestuur erachter kwam dat het twee jaarclubs waren die de bus hadden gehuurd, was Giezen onverbiddelijk: ‘We ontnemen de clubs alle privileges. Daarmee zeggen we eigenlijk tegen ze dat ze in onze ogen niet meer bestaan.’
De leden mogen niet meer als jaarclub naar de kroeg, zoals op de woensdagavond waarin het gebruikelijk is met je jaarclub te komen, mogen niet meedoen aan officiële evenementen en krijgen ook geen plek in het jaarlijkse Almanak.
Het is een zware sanctie voor een vereniging waarbinnen leden eigenlijk alles in clubverband doen. ‘Ik ken geen voorbeelden waarin dit eerder is gebeurd’, zegt Giezen.
Beleid veranderd
Straffen leek het bestuur tot nu toe niet veel te doen. Dus hoe kan het dat Vindicat een week na het huisfeest met honderd man geen sanctie kon opleggen aan de bewoners van het huis die het feest organiseerden, maar na het busfeest wel twee jaarclubs strafte?
‘Omdat we nu duidelijk voor ogen hebben wie de busreis heeft georganiseerd’, zegt Giezen. ‘En jaarclubs vallen binnen de statuten van het bestuur, waardoor we nu kunnen ingrijpen.’
Volgens Giezen is de coronaperiode, zoals voor iedereen, ook voor Vindicat als vereniging een geheel nieuwe situatie. En dat verklaart volgens hem ook de zwaardere sancties die hij oplegde aan de organisatoren van het busfeest.
Niet naar aanleiding van de commotie die er ontstond, maar puur omdat het gedrag in de coronaperiode niet door de beugel kan, aldus de rector. ‘Dit is zo nieuw, dat geen enkel bestuur het voor ons heeft meegemaakt. We zien nu dat we het beleid daar gaandeweg op aan moeten passen.’