Vindicat opnieuw afwezig bij opening academisch jaar

Studentenvereniging Vindicat mag zichzelf ook dit jaar niet presenteren tijdens de opening van het academisch jaar in september. Het corps heeft nog geen nieuwe accreditatie aangevraagd en de beoordeling van zo’n aanvraag duurt minstens ‘enkele weken’.
Door Giulia Fabrizi

Vindicat was vorig jaar voor het eerst afwezig tijdens het cortège, de ceremoniële stoet van hoogleraren waar ook verenigingen aan deel mogen nemen. In oktober werd de vereniging ook uitgesloten van deelname aan alle officiële RUG- en Hanzegelegenheden en vervielen de bestuursbeurzen voor Vindicat – een vergoeding die studenten krijgen voor bestuurswerkzaamheden.

De maatregel, opgelegd door de RUG en Hanzehogeschool, was een straf voor een reeks incidenten waar Vindicat bij betrokken was. Zo was er in 2016 sprake van geweld tijdens ontgroeningen en werd er een ‘bangalijst’ gepubliceerd met foto’s en contactgegevens van vrouwelijke leden. Het jaar erna vernielden leden van het corps restaurant Sushi Mall en was er een incident bij subvereniging Aegir.

Verbetering verenigingscultuur

Vindicat zet al sinds 2016 in op verbetering van de verenigingscultuur. Hoewel de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties van de RUG de studenten in de zomer van 2017 nog het voordeel van de twijfel gaf, stelde ze in oktober 2018 dat er onvoldoende concrete verandering had plaatsgevonden.

Vindicat kan opnieuw accreditatie aanvragen ‘wanneer ze zelf denkt voldoende verbeteringen te hebben doorgevoerd’, licht RUG-woordvoerder Jorien Bakker toe. Volgens Vindicat-voorzitter Cappi Wefers Bettink is de vereniging daar druk mee bezig. Vindicat wil graag opnieuw laten zien dat het serieus bezig is met cultuurveranderingen en dat dit zijn vruchten afwerpt. ‘We willen de nieuwe accreditatie voor oktober indienen.’

Beoordeling aanvraag

Volgens Jorien Bakker heeft de Accreditatiecommissie vervolgens zeker een aantal weken nodig om het verzoek te beoordelen. ‘De commissie is wekenlang bezig met interviews, gesprekken en beoordelingen’, licht ze toe. Het kan dus zomaar nog een aantal maanden duren voor bekend is of de RUG de Vindicat-straf beëindigt.

‘Aangezien ze nu nog geen accreditatie hebben aangevraagd, is er ook nog geen tijd geweest om die te beoordelen. Voorlopig worden ze daarom nog niet uitgenodigd voor de officiële plechtigheden’, bevestigt Bakker.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties