GGD: Vindicaters niet besmet met coronavirus (UPDATE)

Vereniging terug van skitrip in Noord-Italië

GGD: Vindicaters niet besmet met coronavirus (UPDATE)

De vier Vindicatleden die op skivakantie waren in Noord-Italië en zaterdag terug zijn gekomen met gezondheidsklachten, zijn niet besmet met het coronavirus. Dat meldde de GGD Groningen zaterdag.
7 maart om 10:08 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 7 at 10:08 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Jelmer Buit

7 maart om 10:08 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Jelmer Buit

maart 7 at 10:08 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Jelmer Buit

Zaterdag na aankomst in Groningen meldden vier studenten zich bij de GGD-artsen dat ze zich niet lekker voelden. Ze zijn daarop direct getest. Uit labonderzoek blijkt nu dat ze het coronavirus niet bij zich dragen.

De 900 Vindicatleden die op wintersportvakantie waren in Noord-Italië, zijn zaterdagochtend teruggekeerd in Groningen; 760 studenten met bussen en 140 met eigen vervoer. De hele groep heeft instructies gekregen hoe te handelen als ze gezondheidsklachten krijgen. Ruim driehonderd studenten zijn op eigen initiatief in gesprek gegaan met artsen en verpleegkundigen van de GGD.

Ongerustheid

De terugkeer was een dag eerder dan gepland. Vindicat had daartoe zelf besloten vanwege de ongerustheid onder verwanten, thuisgebleven Vindicatleden en de Groningse samenleving. Op sportcentrum Kardinge werden ze opgevangen door burgemeester Koen Schuiling en Jos Rietveld, directeur publieke gezondheid van de GGD in Groningen.

Een week geleden reisde de studentenvereniging, als onderdeel van de viering van het 205-jarig bestaan, met negenhonderd leden af naar het Noord-Italiaanse Sestriere voor een wintersportvakantie.

Het RIVM veranderde halverwege de trip het reisadvies, toen het aantal besmettingen met het coronavirus in Noord-Italië snel steeg. De bestemming werd risicogebied. 

Verantwoord

Burgemeester Koen Schuiling zegt blij te zijn dat de studenten weer terug zijn in de stad. ‘Het zijn je bewoners’, zegt hij. ‘Ik heb intensief contact gehad met deze mensen, en daardoor een band opgebouwd. Het zijn jonge mensen die zich verantwoord hebben gedragen. Daar wil ik voor staan.’

Bij aankomst werden de studenten eerst naar een besloten gemeentedepot achter Kardinge gebracht. Daar kregen zij in de bus verdere voorlichting over het coronavirus. In Sestriere is niemand achtergebleven met gezondheidsklachten.

Eigen keuze

Het is nu aan de studenten om te bepalen of zij wel of niet naar college gaan, of een avondje gaan doorzakken in de stad, aldus GGD-directeur Jos Rietveld. Als er geen klachten zijn, kan de student doen wat hij wil. ‘Bij milde klachten als hoesten en lichte koorts zeggen wij: houd afstand. Blijf dan ook maar thuis.’

Pas als de klachten erger worden, is het devies om contact op te nemen met de huisarts voor nadere controle. 

Advies

‘Er zal ongetwijfeld advies komen vanuit de RUG en Hanzehogeschool’, zegt Floris Hamann, rector van Vindicat. Het was Hamann die uiteindelijk besloot om de skitrip af te blazen en vervroegd terug te keren naar Groningen.

‘We volgen de richtlijnen van de GGD. En die zegt dat het leven normaal doorgaat als je geen klachten hebt. En pas als je bepaalde verschijnselen vertoont, dan moet je de keuze zelf maken om thuis te blijven.’

Vindicat bekijkt nog of bijeenkomsten die al staan gepland doorgaan of voor de zekerheid worden afgelast of verplaatst.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties