Vijf keer KNAW voor de RUG

Vijf hoogleraren van de RUG zijn benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Door Peter Keizer

Het gaat om André Aleman, Amina Helmi, Claartje Mulder, Linda Steg en Marcel Visser. De verkiezing gebeurt op basis van hoogwaardige wetenschappelijke prestaties. In totaal zijn er 26 nieuwe leden gekozen.

Hersenonderzoeker André Aleman doet onderzoek naar zelfmoord, veroudering, schizofrenie en depressie. Aleman bracht onder andere de hersenen van schizofreniepatiënten in beeld die stemmen horen.

Amina Helmi onderzoekt de geschiedenis van de Melkweg en liet zien hoe resten van kleinere sterrenstelsels zich samenvoegden tot de Melkweg. Helmi was eerder lid van De Jonge Akademie.

Hoogleraar demografie en ruimte Claartje Mulder was een van de eerste wetenschappers die aan de hand van levenslopen keek hoe mensen keuzes maken op het gebied van werk, scheiding, familie en woonplaats.

Linda Steg richt zich op de vraag hoe we milieubewust gedrag kunnen begrijpen, voorspellen en beïnvloeden. Ze onderzocht onder meer hoe mensen hun auto gebruiken en waarom mensen energie verspillen.

Marcel Visser is bijzonder hoogleraar seizoenstiming. Zijn onderzoek heeft onder meer aangetoond dat door klimaatverandering sommige organismen in een voedselketen hun seizoenstiming sterker verschuiven dan anderen en dat dit leidt tot selectie op seizoenstiming.

De KNAW heeft ruim 550 leden en adviseert de overheid op het gebied van wetenschapsbeoefening, bevordert nationale en internationale samenwerking op wetenschappelijk gebied en is verantwoordelijk voor vijftien toonaangevende onderzoeksinstituten.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties