Video over corona van RUG en gemeente valt verkeerd

Video over corona van RUG en gemeente valt verkeerd

Een ongelukkig geformuleerd begin van een video op Instagram van de gemeente Groningen en de RUG over het coronavirus zorgt voor ophef onder internationale studenten.
Door Sara Rommes
8 oktober om 16:40 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
oktober 8 at 16:40 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

De video is onderdeel van een onlinecampagne waarvoor studenten, de universiteit, de gemeente en de Veiligheidsregio de handen ineen sloegen en studenten oproepen zich aan de coronamaatregelen te houden.

In de video, die te zien is op het Instagramaccount van de RUG en de gemeente Groningen, wordt een internationale student aan het woord gelaten. Hij begint met de zin: ‘I am an international student, as many of you are. But this is not a reason to not follow the rules.’

Verontwaardigd

Onder de post, die dinsdag werd geplaatst, staan inmiddels tientallen reacties van verontwaardigde internationale studenten. De woorden suggereren volgens hen dat het specifiek internationals zijn die zich niet aan de coronamaatregelen houden en dat valt verkeerd.

‘This is a colossaly clumsy and condescending message to international students. It is insulting to the many of us that have gone above and beyond the pitiful responses made by the Dutch authorities’, reageert iemand met daarbij de oproep: ‘Delete this video and apologize to the students that had to deliver such an embarassing message on your behalf.’

Onverschillig

Twee weken geleden berichtte UKrant dat internationale studenten juist vaak bezorgd zijn om de onverschilligheid van Nederlanders tegenover het coronabeleid. Ze komen vaak uit landen met strengere maatregelen en hebben het idee dat Nederland laks optreedt.

De gemeente Groningen laat weten dat de campagne zeker niet alleen op internationale studenten is geënt. Hoewel deze video dinsdag als een van de eerste gepost werd, komen er meerdere video’s om studenten aan te spreken.

Het idee voor deze de campagne kwam bij studenten zelf vandaan, benadrukt woordvoerder Natasja van ‘t Hooft. Onder andere de medische studievereniging Panacea was nauw betrokken bij de ontwikkeling.

Niet zo bedoeld

De universiteit laat weten dat ze nog steeds achter de campagne staat. ‘Dit waren de woorden van de student, het was niet gescript’, vertelt woordvoerder Jorien Bakker. ‘Het was ons doel om juist de studenten aan het woord te laten’.

Volgens Van ’t Hooft is iedereen die aan de campagne meewerkte, er met goede intenties ingestapt. ‘Dat sommigen het dan als beledigend opvatten, is heel vervelend, maar zeker niet de bedoeling’.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties