Vici-beurzen voor onderzoek naar kankercellen en astma

De Groningse hoogleraren Marcel van Vugt en Gerard Koppelman ontvangen allebei een Vici-beurs voor hun onderzoek naar respectievelijk DNA-verdubbeling van kankercellen en een vroege opsporingsmethode van astma.

De onderzoekers, beiden werkzaam bij het UMCG, krijgen een beurs van maximaal anderhalf miljoen euro waarmee ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn en een eigen onderzoeksgroep kunnen opbouwen.

Onderzoeken

Van Vugt, hoogleraar moleculaire oncologie en directeur van het Cancer Research Center Groningen, krijgt de beurs om onderzoek te doen naar de onderliggende mechanismen van DNA-verdubbeling van kankercellen. Hij hoopt in die mechanismen aangrijpingspunten te vinden die kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen agressieve tumorsoorten.

Koppelman, hoogleraar kinderlongziekten en hoofd van de sectie kinderlongziekten en kinderallergologie, ontvangt de beurs om te onderzoeken of middels een DNA-test van neuscellen astma al op jongere leeftijd te diagnosticeren is. Vervolgens onderzoekt hij een nieuwe behandeling van astma die gericht is op een luchtwegcel die betrokken is bij het ontstaan van astma.

Meer Vici’s

De hoogleraren krijgen met hun onderzoeksvoorstellen twee van de in totaal twaalf uitgedeelde Vici-beurzen op het onderzoeksgebied van toegepaste en technische wetenschappen en gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Op deze gebieden zijn in totaal 91 aanvragen gedaan.

Half maart worden de Vici-toekenningen op de onderzoeksgebieden exacte en natuurwetenschappen en sociale en geesteswetenschappen bekend gemaakt.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties