Vertrouwenspersoon kreeg in totaal minder meldingen, maar wel meer van studentes

Het aantal meldingen bij de vertrouwenspersoon van de RUG is in 2020 flink gedaald. Daarom is het extra opvallend dat vrouwelijke studenten wel váker aan de bel hebben getrokken dan in 2019.

In 2019 meldden 171 mensen zich bij vertrouwenspersoon Marjolein Renker van de RUG. Dat waren er in 2020 slechts 134, blijkt uit de jaarlijkse rapportage, die deze maand wordt besproken in de universiteitsraad. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk de coronapandemie. 

‘Medewerkers en studenten hebben het grootste deel van het jaar vanuit huis gewerkt, waardoor zich minder problematiek voor kon doen fysiek op de werkvloer of in de directe leeromgeving’, schrijft Renker.

Maar vrouwelijke studenten meldden zich extra vaak: 29, waarvan er 17 ongewenst gedrag meldden.

Online

Ook hier is de pandemie een deel van de verklaring, denkt Renker. Door corona speelde een veel groter deel van het sociale leven zich af op social media als Whatsapp, Facebook en Instagram. En juist daar deden zich de problemen voor. 

‘Dan zie je toch dat mensen even iets subtiels zeggen over Chinezen of joden of zwarte mensen’, zegt Renker. ‘Dat type gevallen. Soms wordt er dan iets van gezegd en soms ook niet.’

Dit soort incidenten doen zich voor in groepen van studenten onderling, maar ook in groepen waar docenten bij betrokken zijn, of van medewerkers onderling. ‘Social media horen tegenwoordig bij de leer- en werkomgeving’, constateert Renker. ‘Maar in die virtuele wereld speelt zich van alles af.’

Ze pleit in de rapportage dan ook voor duidelijke spelregels over wat wel en niet kan in dergelijke groepen. Ze beseft dat dergelijk gedrag moeilijk bij te sturen is. ‘Maar ik wil graag de discussie openen en gaan nadenken over wat zou kunnen werken.’

Wegkijken

Het grootste aantal meldingen bij het bureau vertrouwenspersoon – 52 procent van het totaal – had te maken met personele problemen, net als in andere jaren. ‘Het lijkt erop dat relatief veel medewerkers zich onveilig en niet comfortabel voelen in hun werksituatie’, schrijft Renker. De ‘ervaren werkdruk in combinatie met thuiswerken en communicatie via internet lijken dat nog versterkt te hebben’.

Ook kreeg het bureau vertrouwenspersoon voor het eerst meldingen van bystanders: mensen die niet zelf te maken hebben met ongewenst gedrag, maar het wel in hun omgevingen zien gebeuren. De RUG geeft sinds enkele jaren trainingen om medewerkers en studenten te helpen om ongewenst gedrag te bestrijden. 

‘Soms worden er opmerkingen gemaakt bij de koffieautomaat, of je ziet dat iemand behandeld wordt op een manier die niet in de haak is’, zegt Renker. ‘Meestal wordt er dan weggekeken. Anderen zeggen immers ook niets. Maar wij willen mensen laten zien wat ze in zo’n geval kunnen doen. We zijn immers met zijn allen verantwoordelijk voor de sociale veiligheid.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties