Vertellen over lichtgevende cellen

Leg een ingewikkeld onderwerp in drie minuten uit aan een lekenpubliek. Dat is de bedoeling van de Three Minutes Thesis Competition. Woensdag was de eerste Rug-editie. Vakil Takhaveev (uit Rusland) ging er met de hoofdprijs vandoor.
Door Matthijs Nieuwenhuijse

Nature is awesome!’, jubelt PhD-student Dowine de Bruijn aan het begin van haar presentatie. Met Freek Vonkachtig enthousiasme schudt de laatste kandidate de ingedutte Forum Imageszaal weer wat wakker. Energiek als een Amerikaanse tv-dominee zet zij een lofzang in op bacteriën (‘Bacteria got even better chemistry skills than the average researcher with a PhD’). De drie minuten waarin zij haar onderzoek naar bacteria friendly metal catalysts presenteert, vliegen voorbij.

De Three Minutes Thesis Competition (‘3MT’) is afkomstig van de University of Queensland en kende woensdag zijn eerste RUG-editie. Twaalf kandidaten (allen PhD-student aan de RUG) presenteren hun onderzoek in drie minuten met behulp van een powerpointslide. De uitdaging is om het helder, begrijpelijk en bondig uit te leggen aan een lekenpubliek. En natuurlijk om het enthousiasme voor het vak over te brengen.

Stephen Hawking

Het publiek bestaat voor het grootste gedeelte uit vrienden en collega’s van de deelnemers. Nadat de jury is geïntroduceerd en er een kort moment is stil gestaan bij het overlijden van natuurkundige Stephen Hawking (‘Let us all use a bit of his light’), bijt Jaap Waverijn het spits af.

Strak in pak vertelt de PhD’er aan de rechtenfaculteit dat hij als kleine jongen al grote vragen stelde aan zijn moeder. Zelf die proberen te beantwoorden, is wat hem motiveert. Jaap richt zich op ‘het grootste probleem van het moment’: klimaatverandering.

Hij onderzoekt de juridische mogelijkheden om het oplossen van dit probleem te vergemakkelijken. Zelfverzekerd voegt hij eraan toe dat de mogelijkheden die hij aandraagt, haalbaar zijn.

Snel tempo

De kandidaten volgen elkaar in snel tempo op en de onderwerpen lopen zeer uiteen. Van de relatie tussen emoties, het brein en suïcidegedrag tot aan stressmetingen in cellen aan de hand van minuscule diamantjes. Of een presentatie over de effectiviteit van programma’s tegen jeugdobesitas, smakelijk ondersteund met een slide waarop een corpulente kleuter verleidelijk naar een schaal donuts kijkt.

Sommige onderzoeken zijn zo complex dat die zich moeilijk in drie minuten laten vatten. Maar dat geeft niet, vindt deelnemer Yori Ong. ‘Inhoudelijk is het lastig om uit te leggen wat ik precies doe. Ik kan daarom beter vertellen wat mijn werk als onderzoeker zo leuk maakt.’ Yori heeft een studie natuurkunde en een studie tandheelkunde op zak. Parttime werkt hij als tandarts in een verzorgingstehuis, parttime als onderzoeker.

Kennis oppoetsen

Yori houdt zich bezig met het gedrag van met diamantjes geïnjecteerde bacteriën die met een laser worden bestraald. Om het helemaal te begrijpen, moeten de meeste toeschouwers volgens hem hun kennis over de biologie en de kwantummechanica waarschijnlijk wat ‘oppoetsen’. Yori’s boodschap is vooral dat hij niet alleen gemotiveerd is vanwege ‘de koffie en koekjes’ op zijn werk, maar dat hij echt met ‘cool stuff’ bezig is.

Ondanks zijn enthousiasme valt Yori niet in de prijzen. De publieksprijs (een cheque van 250 euro) gaat naar Jaap. De eerste juryprijs gaat naar de Rus Vakil Takhaveev (zie foto), die in een flitsende presentatie geestig vertelt over lichtgevende cellen tijdens het metabolismeproces.

De jury overhandigt hem vanwege zijn natuurlijke manier van presenteren een cheque van 1250 euro. Ook valt de jury voor de inspirerende Dowine: de bacterieliefhebster eindigt op de tweede plaats met een cheque van 500 euro.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties